Problema drogurilor a căpătat amploare în ultimele luni în România, iar acest flagel a ajuns să fie considerat problemă de securitate națională. Astfel, subiectul a fost inclus și în discuțiile CSAT.
Însă un asemenea fenomen trebuie să aibă și vinovați, iar fostul ministru al Apărării, Vasile Dîncu, știe unde ar putea fi găsiți.
Autoritățile, vinovate pentru fenomenul drogurilor din România
Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării: "Este un subiect care, din păcate, a devenit de securitate națională, dar asta pentru că nu a existat o preocupare serioasă din partea autorităților în această direcție. Acutizarea sistemului, că avem acum o răspândire a consumului de droguri pe care o observăm cu ochiul liber în societate, deși nu avem niște rapoarte foarte serioase din partea Guvernului, pot să traduc asta într-o problemă de securitate națională.
Pe de altă parte, în CSAT nu era absolut necesar să ise a aceste decizii. Ele se puteau lua pur și simplu în Guvern, să facă grupuri de lucru, să întărească legislația. Recomandarea CSAT, ca Guvernul să schimbe legislația, nu este una tocmai democratică. Până la urmă, Parlamentul trebuie să schimbe legislația. Oricum, orice ordonanță ajunge în Parlament și o să discutăm despre asta.
Din păcate, noi ne-am uitat doar la efectele unei crize pe care am lăsat-o să crească fără să ne dăm seama, poate, pentru că instituțiile nu și-au făcut treaba. În primul rând, Ministerul de Interne, apoi am văzut și cazurile de Justiție, corupția a cuprins și Justiția, astfel încât acest fenomen s-a răspândit destul de mult."
Consumul de droguri, remediu pentru singurătate
Sociolog de profesie, Vasile Dîncu a explicat și din acest punct de vedere care este cauza care îi determină pe tineri să consume droguri.
Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării: "Noi ar trebui să ținem sub control această problemă pentru că, dacă ne uităm la studiile din ultimii ani, și sondajele și anchetele sociologice, cea mai importantă problemă a tineretului din acest moment este singurătatea.
Or consumul de droguri a devenit un fel de paliativ, un fel de remediu la faptul că oamenii s-au însingurat, copiii, tinerii, adolescenții s-au iluzionat că, în grupurile de social media, își găsesc apartenențe, își găsesc roluri și statusuri importate, și-au dat seama că, în problemele foarte mari, e foarte greu să te ajute cei de pe Facebook.
Când nu ai un umăr pe care să plângi, nu ai un prieten adevărat decât acolo unde există grupuri adevărate. Și atunci, consumul de droguri a fost un paliativ. Deci va trebui să găsim soluții dincolo de cele polițienești, dincolo de teste, să găsim soluții în domeniul școlii și al familiei pentru ca să reconstruim societatea, să reconstruim activități importante care să-i cuprindă pe tineri pentru ca să nu trebuiască ei să găsească aceste mijloace de falsă socializare."