Românul bănuit că i-a sprijinit pe hackerii de la Killnet s-a născut în 1999, în județul Satu Mare și era stabilit, alături de familie, în Marea Britanie. Tânărul de 23 de ani nu avea loc de muncă și, potrivit anchetatorilor români, trăia izolat de ceilalți membri ai familiei.
În acest moment, tânărul are un dosar penal deschis pe numele său în Londra. Potrivit anchetatorilor, el încărcase pe conturile de social media mesaje de susținere pentru Rusia. Tânărul va fi evaluat din punct de vedere medical, pentru a se stabili dacă avea discernământ la data comiterii faptelor.
În România, el ar putea fi vizat într-un alt dosar, deschis la DIICOT, în urma atacurilor cibernetice care au vizat instituții publice și private din România. Autoritățile arată că bărbatul i-a ajutat pe hackeri să traducă texte din limba rusă în limba română și să identifice website-uri vulnerabile din România.
Ce a făcut Killnet în România
"Începând din 29 aprilie, o serie de atacuri informatice de tip DDoS - Distributed Denial of Service - a afectat multiple site-uri web care aparțin unor instituții publice și organizații private din România.
Atacurile ar fi fost revendicate de o grupare intitulată KillNet, de origine rusă, iar activitatea acestora ar fi promovată pe diferite canale de comunicare, fiind motivate de contextul conflictului militar Rusia - Ucraina.", se arată într-un comunicat emis de IGPR.
Ulterior atacurilor, specialiști ai Ministerului Afacerilor Interne, Direcției Generale de Protecție Internă, Inspectoratului General al Poliției Române, precum și din cadrul celorlalte structuri și instituții din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, au s-au mobilizat pentru a contracara atacurile și a asigura protecția site-urilor vizate, și identificarea responsabililor, pentru a asigura reziliența infrastructurilor IT.
"În urma activităților comune desfășurate, a fost identificată o persoană bănuită, cetățean român, rezident în Marea Britanie, care ar fi susținut activitatea grupării infracționale, prin oferirea de sprijin pentru traducerea din limba rusă în limba română a materialelor promovate de gruparea infracțională și prin indicarea unor site-uri web din Romania care ar fi putut fi atacate prin același mod de operare", se mai arată în documentul citat.
Pe 2 mai, autoritățile române și britanice, prin National Crime Agency, au efectuat o percheziție la adresa de reședință din Marea Britanie a cetățeanului român suspectat că ar fi fost implicat în desfășurarea atacurilor informatice din ultimele zile, asupra infrastructurii IT din România
"De asemenea, ofițeri specializați din cadrul IGPR- Direcția de Combatere a Criminalității Organizate - Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice s-au deplasat în Marea Britanie, pentru acordarea de sprijin în ancheta desfășurată de National Crime Agency", mai notează sursa citată.