Atacul de pe 4 februarie, de la școala din Orebro, este considerat cel mai grav din istoria Suediei, după cum a spus prim-ministrul Ulf Kristersson. Poliția spune că au murit 11 persoane, inclusiv atacatorul, care s-ar fi sinucis.
Șase persoane cu vârste de peste 18 ani ar fi fost rănite, după primele date. Dintre acestea, cinci au fost grav rănite, dar se află în spital și sunt în stare stabilă.
Cine este atacatorul de la școala din Suedia
Investigațiile continuă, dar între timp, publicația suedeză Afonbladet a dezvăluit numele celui care a împușcat zece persoane în acea „școală educațională pentru adulți", din campusul Risbergska. Este vorba despre Rickard Andersson, în vârstă de 35 de ani, un fost elev al școlii respective.
Autoritățile încă nu confirmă identitatea sa, dar nici nu o infirmă, din motive procedurale și de siguranță. Suspectul ar fi fost înscris la acea școală, însă sursele locale spun că nu i-a mai frecventat cursurile după anul 2021.
După primele cercetări, Rickard Andersson nu ar avea ideologii care să-l fi determinat să comită crimele, nu avea legături cu vreo bandă criminală și nici nu ar avea alte condamnări. El ar fi intrat în școală marți, 4 februarie, în jurul orei locale 12:30, cu o cutie pentru vioară, în care ar fi avut „cel puțin o armă”.
Poliția a confirmat că în interiorul școlii au fost găsite trei arme. Ele apar în baza de date ca fiind deținute legal și aparțin aceleiași persoane. Suspectul Rickard Andersson avea licență pentru deținerea a patru arme.
„Credem că este un făptuitor pe cont propriu”, a declarat Roberto Eid Forest, șeful poliției din Örebro.
Poliția nu suspectează vreo motivare teroristă în spatele atacului. Sunt făcute și percheziții la domiciliul suspectului.
Ce au povestit martorii atacului de la școala din Orebro
Martorii au povestit clipele de groază prin care au trecut. Mirna, în vârstă de 30 de ani, care avea o lecție la acea școală, spune că a observat cum mai multe persoane au căzut la pământ în timp ce încercau să scape de atacator.
„Am văzut doar un bărbat îmbrăcat în haine închise la culoare, nimic mai mult. Am alergat cât de repede am putut”, a spus martora respectivă, care susține că a fost nevoită să rămână baricadată în sala de clasă mai bine de două ore, timp în care alarma suna încontinuu.
„Atunci când cineva a bătut la uşă şi a spus că este Poliţia, nu am îndrăznit să deschidem uşa. L-am avut pe Breivik în minte (n.r.: atacatorul norvegian care a ucis 8 persoane în Oslo, în 2011) și ne-am gândit că persoana sau persoanele care au tras ar putea să nu fie adevărați polițiști", a precizat Mirna.
Un profesor a sunat la Poliție și i s-a confirmat că acele persoane sunt polițiști adevărați. Abia atunci a îndrăznit Mirna să deschidă ușa.
Ulterior, elevii au iașit din clase în șir indian, fiecare având mâinile puse pe umerii persoanei din față.
Poliția continuă să ceară populației și celor din școală fotografii și videoclipuri care ar putea ajuta în investigație.
Între timp, suedezii au aflat cu stupoare că însuși Elon Musk a publicat informații false referitoare la acest incident. Pe propria rețea de socialziare, X, el a distribuit o postare în care se menționează că „niciun politician nu a menționat atacul din Örebro”. Aceeași postare mai spunea că „nicio instituție de presă consacrată nu a scris despre incident”.
Elon Musk a republicat postarea și a comentat-o cu două semne de exclamare.
Ceea ce spune Musk este evident fals, dacă avem în vedere că politicienii suedezi, inclusiv prim-ministrul, au apărut public la scurt timp după evenimente, iar presa locală a tratat pe larg acest subiect. Au comentat și reprezentanții tuturor partidelor parlamentare.