Nu sunt multe locuri în lume în care, la distanță de câțiva metri, să întâlnești un robot care transportă cutii și o mașină zburătoare care ar putea oricând să decoleze de pe un bloc. Se întâmplă, totuși, la Consumer Electronics Show 2025 (CES), evenimentul în care sunt prezentate cele mai importante noutăți în materie de tehnologie și-a deschis porțile.
CES: Ce ne rezervă 2025 în materie de tehnologie
Zeci de mii de oameni au venit la Consumer Electronics Show în prima zi a evenimentului din Las Vegas pentru a înțelege mai bine ce ne rezervă anul 2025 în materie de tehnologie. Și nu au fost dezamăgiți - mai ales cei care l-au descoperit pe Digits, un robot capabil să facă munci fizice.
Pras Velagapudi, inginer: „Robotul are două mâini și două picioare, deci se poate deplasa prin locuri altfel destinate oamenilor. Probabil ai observat că nu arată exact ca un om. Este gândit pentru a face lucrurile pe care le fac oamenii, dar le va face într-un mod diferit, din moment ce este vorba despre un robot.”
În timp ce roboții lucrează, noi am decis că este momentul să ne jucăm și am testat un sistem ce integrează inteligența artificială pentru conducătorii auto. Cu ajutorul acesteia, sunt semnalate pericole sau potențiale probleme prin vibrații și mișcări transmise prin pedale și volan.
Radu Hângănuț: Nu trebuie să îmi pun centura, nu?
Chase Descheneau, inginer: „Nu. Fără centură. Nu o să iei viraje cu o viteză chiar atât de mare. Am gândit mai multe soluții pentru direcția electronică. În spate avem direcția pentru puntea din spate, care ajută cu manevrabilitatea în spații de parcare mici și cu controlul mașinii, așa cum vei afla imediat.”
Radu Hângănuț: Oh, Doamne!
Dacă vreți să scăpați de toate bătăile de cap, o companie coreeană vine cu soluția ideală pentru traficul aglomerat: o mașină care poate decola direct de pe blocul în care locuiți.
Cha On Shin, inginer: „Ideea este de a-l folosi cu un taxi aerian. Modelul este pentru moment un prototip și poate transporta două persoane. Dar planul este să creștem capacitatea de transport la cinci persoane.”
Trendul pare clar: toată lumea vrea ca mașinile să fie cât mai inteligente. Și, evident, sigure. Un domeniu în care inteligența artificială pare capabilă să ajute tot mai mult.