Campania pentru eliminarea fostului președinte al SUA, Donald J. Trump, de pe buletinele de vot, ca urmare a tentativelor acestuia de a se menține la putere după alegerile prezidențiale din 2020, este în desfășurare în mai multe state americane. În Maine și Colorado, Donald Trump a fost exclus de pe buletinele de vot pentru alegerile primare,iar în mai multe state există contestații în curs de rezolvare.
La baza deciziei de eliminare a fostului președinte al SUA de pe buletinele de vot se află o clauză dintr-un amendament constituțional adoptat după Războiul Civil american. Aceasta interzice oficialilor guvernamentali care s-au angajat în insurecție sau rebeliune să ocupe funcții la nivel federal.
Ce state au decis deja în această privință?
Secretarul de Stat din Maine, Shenna Bellows, a declarat joi că Donald Trump nu se califică pentru votul primar republican din acest stat din cauza rolului său în atacul de la Capitoliul SUA, din 6 ianuarie 2021. Shenna Bellows susține că prin acțiunile sale, Donald Trump a incitat la insurecție și, prin urmare, i s-a interzis să candideze la președinție, în conformitate cu secțiunea a 3-a celui de-al 14-lea Amendament al Constituției SUA.
Câteva ore mai târziu, secretarul de stat din California a anunțat că Donald Trump va rămâne pe buletinul de vot în cel mai populat stat din SUA.
În Colorado, Curtea Supremă a statului a decis săptămâna trecută, printr-o hotărâre cu 4 la 3, că fostului președinte nu ar trebui să i se permită să apară pe buletinul de vot pentru alegerile primare din acest stat, deoarece s-a implicat în insurecție. Judecătorii din Colorado au declarat că, dacă hotărârea lor va fi atacată la Curtea Supremă a SUA, atunci Donald Trump va putea rămâne pe buletinul de vot până când instanța supremă va decide în această chestiune.
În Michigan și Minnesota, instanțele au decis că oficialii electorali nu pot împiedica Partidul Republican să îl includă pe Donald Trump pe buletinele de vot pentru alegerile primare. Însă ambele decizii au lăsat ușa deschisă pentru noi contestații pentru a-l exclude de pe buletinul de vot la alegerile generale.
Unde mai sunt contestații?
În aproximativ 30 de state au fost intentate procese care urmăreau să-l elimine pe Trump de pe buletinul de vot, dar multe dintre ele au fost respinse; există procese active în 14 state, potrivit publicației The New York Times.
Aceste state sunt: Alaska, Arizona, Nevada, New Jersey, New Mexico, New York, Oregon, Carolina de Sud, Texas, Vermont, Virginia, Virginia de Vest, Wisconsin și Wyoming.
Cel de-al 14-lea Amendament
În centrul eforturilor de descalificare se află cel de-al 14-lea Amendament al Constituției, care a fost adoptat în 1868 și care are o secțiune care descalifică foștii oficiali guvernamentali care și-au trădat jurământul prin implicarea în „insurecție sau rebeliune”. Prevederea a fost menită să interzică oficialilor confederați să servească în guvernul american.
Amendamentul 14, secțiunea a 3-a din Constituția Statelor Unite ale Americii: "Nicio persoană nu devine senator sau membru al Camerei Reprezentanților din Congres, sau candidat pentru Președinte și vicepreședinte și nici nu va deține vreo funcție civilă sau militară în Statele Unite sau în oricare stat din cadrul SUA, dacă, depunând anterior un jurământ, fie ca membru al Congresului, fie ca oficial al Statelor Unite, fie ca membru al oricărei Adunări Legislative a statelor, fie ca oficial al ramurii executive sau judecătorești din oricare stat, de a apăra Constituția Statelor Unite, s-a implicat într-o insurecție sau într-o rebeliune împotriva lor, sau a acordat sprijin și susținere inamicilor acestora".
Ce state ar putea decide în continuare?
O decizie este așteptată în curând în Oregon. În acest caz, Secretarul de Stat a cerut instanței să grăbească examinarea cazului, deoarece trebuie să finalizeze buletinul de vot pentru alegerile primare până la 21 martie.