Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce sunt tarifele de eroare și cum să profitați de oferte de zboruri ieftine atunci când companiile aeriene fac greșeli

Căutați zboruri ieftine pentru următoarea voastră escapadă? Tarifele de eroare ar putea fi cea mai buna soluție.

După cum sugerează și numele, tarifele de eroare sunt greșeli făcute atunci când prețul unui zbor este listat online. Uneori, biletele sunt vândute la un preț mult mai mic decât ar trebui, fie din cauza unei erori umane, fie din cauza unor erori în sistemele complexe care determină prețurile zborurilor.

Călătorii isteți pot profita de aceste greșeli pentru a-și asigura o vacanță ieftină - dar există unele riscuri legate de aceste tarife low-cost.

Iată tot ce trebuie să știți despre tarifele eronate, de la cum să le găsiți până la ce s-ar putea întâmpla când le rezervați.

Trucuri pentru bilete ieftine: Cum să găsești tarifele de eroare

Există diverse site-uri și buletine informative dedicate găsirii de zboruri ieftine - inclusiv cele specializate în trucuri precum skiplagging și tarifele de eroare.

Jack's Flight Club este un exemplu care oferă oferte de zboruri prin intermediul unui buletin informativ prin e-mail și al unei aplicații pentru mobil. În loc să ofere bilete prin intermediul propriei platforme, redirecționează utilizatorii către site-urile de rezervări ale companiilor aeriene sau ale agențiilor de turism. Abonarea este gratuită, deși calitatea de membru Premium oferă acces la mai multe reduceri.

Serviciul oferă alerte pentru zboruri ieftine cu plecare de pe toate aeroporturile din Belgia, Danemarca, Germania, Irlanda, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia și Regatul Unit, precum și din Boston, Chicago, New York, Philadelphia și Washington DC din SUA.

Secret Flying oferă un serviciu similar, cu oferte de zboruri ieftine și greșeli listate pe site-ul său și împărtășite abonaților prin e-mail. Serviciul caută oferte cu plecare de pe aeroporturi din întreaga lume și este gratuit.

De asemenea, puteți seta alerte de preț pentru anumite rute cu servicii de agregare precum Skyscanner sau Google Flights.

Tarifele eronate sunt de obicei rectificate sau se epuizează rapid, așa că va trebui să acționați rapid pentru a vă asigura un zbor ieftin.

Care sunt cauzele tarifelor de eroare?

Prețurile zborurilor sunt adesea determinate de algoritmi complecși care le ajustează în funcție de date precum cererea pentru anumite rute sau distanțe.

Acestea pot fi ajustate în continuare de către agențiile de turism online care vând zboruri în calitate de terță parte. Uneori, tarifele de eroare apar atunci când aceste agenții afișează prețuri care diferă de prețurile directe ale companiei aeriene - fie din cauza unei erori umane, fie a unei defecțiuni în sistem.

În alte cazuri, conversiile dintr-o monedă în alta pot fi listate incorect, ceea ce face ca zborul să fie mult mai ieftin decât ar trebui să fie. De asemenea, compania aeriană poate calcula greșit kilometrajul zborurilor de legătură, ceea ce duce la taxe mai mici.

Companiile aeriene fac uneori greșeala de a lista un zbor la clasa premium, business sau first class și la un tarif economic. Acesta este adesea cazul în care puteți face cele mai mari economii, deoarece tarifele pentru clasa economică sunt în mare parte formate din taxe și suprataxe care, de obicei, rămân aceleași indiferent de erori.

Pe măsură ce tehnologia se îmbunătățește și IA preia controlul, este posibil ca tarifele eronate să devină mai puțin frecvente și să fie rectificate mai repede atunci când apar.

Care sunt riscurile de a rezerva un tarif de eroare?

Biletele cu tarif eronat sunt, de obicei, onorate de companiile aeriene, dar acest lucru nu este garantat, cu excepția cazului în care în țara dumneavoastră există legi care să le aplice.

De obicei, acestea iau în considerare dacă eroarea a fost suficient de evidentă pentru ca consumatorul să o observe, cât timp a fost lăsată online și cât de repede a fost anunțat cumpărătorul despre aceasta.

Dar pasagerii care profită de aceste tarife ieftine trebuie să țină cont de faptul că linia aeriană poate anula zborul dacă își dă seama de eroare și decide să nu o mențină. În astfel de cazuri, aveți dreptul la o rambursare integrală. Nu vi se va factura prețul integral al biletului fără permisiunea dumneavoastră.

Din acest motiv, site-uri precum Jack's Flight Club și Secret Flying vă sfătuiesc să nu vă faceți alte planuri de călătorie, cum ar fi rezervarea hotelurilor sau a cazării, până în ultimul moment.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE