Suntem la Sibiu, iar aici, până pe 3 iulie, cuvântul de ordine este teatru. Ei bine, v-ați întrebat vreodată cât de greu este să fii actor pe o scenă?
Dacă stai de vorbă cu tinerii din Sibiu și îi întrebi cât de dificil este să fii actor, îți dai seama că foarte mulți dintre ei au un respect remarcabil pentru lumea teatrului. De altfel, Sibiul este un oraș cu tradiție în ceea ce privește fluxul de evenimente culturale, cu precădere în domeniul teatral. Așa că am pornit, nu în căutarea unui autor, ci a unor actori de moment.
„Mi se pare o meserie grea din moment ce uneori trebuie să plângi la comandă”, a spus unul dintre participanții la festival.
În primul rând pentru că este foarte greu să intri în pielea unui personaj. În al doilea rând, pentru că trebuie să reții foarte, foarte mult text. I-am întrebat pe tinerii de aici, din Piața Mică, din Piața Mare, dacă meseria de actor li se pare grea sau ușoară.
„Depinde și de rol, de intrarea în personaj și de interpretare în general”, spune o participantă. Întrebată ce i se pare cel mai greu din cee ace face un actor pe scenă, ea a răspuns: „Cred că intrarea în personaj. Sau să schimbi personajul de la unul la altul.”
VEZI ȘI: Emil Hurezeanu, despre FITS: „Eu am îmbătrânit în timp ce festivalul creștea”
Un alt tânăr consideră că munca actorului este subestimată.
„Am lucrat în domeniu, nu ca actor, ci la tehnic, și e greau. Au mult de învățat, au multă mișcare pe scenă, multă lume subestimează cât au de făcut.”
Poate cea mai importantă și complicată muncă a actorului e aceea de a da viață textului și de a transmite starea potrivită.
„Este foarte important ca actorul să transmită ceea ce spune și mai ales textul, și toată munca din spate să fie transmisă publicului care așteaptă cu nerăbdare să-l urmărească”, consideră o tânără.
Jurnaliștii noștri au rugat participanții la festival să se pună în pielea artiștilor și să încerce să interpreteze un text. Vedeți cum s-au descurcat în materialul video.