Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Casa Albă: Nici nu se pune problema ca Biden să se retragă. Vicepreședinta SUA, marea favorită să îl înlocuiască

Nici nu se pune problema ca Joe Biden să se retragă din cursă, anunță Casa Albă. Asta după ce New York Times a scris că actualul președinte american i-ar fi spus unui prieten că se mai gândește dacă îl va înfrunta pe Donald Trump în noiembrie. Potrivit unor surse citate de Associated Press, Biden şi vicepreşedinta sa, Kamala Harris, le-au transmis democraților că au de gând să lupte împreună pentru realegere.

Casa Albă neagă că Joe Biden s-ar retrage din cursă pentru alegerile prezidențiale din noiembrie

Casa Albă a negat imediat articolul publicat de New York Times despre discuția avută de actualul președinte american și un prieten apropiat pe seama ideii de a renunța. Ba chiar, Joe Biden și Kamala Harris i-au surprins cu un apel pe democrații reuniți în Comitetul Național și au promis să continue lupta împreună, au relatat trei surse pentru agenția Associated Press.

Nimeni nu mă împinge în afara cursei, le-ar fi spus Biden colegilor de partid. Asta, în vreme ce nu mai puțin de șapte surse au declarat agenției de presă Reuters, citată de Agerpres, că vicepreședinta SUA ar fi prima favorită să îl înlocuiască pe actualul șef de la Casa Albă în cursa prezidențială.

Tot mai mulți democrați își pun întrebări asupra capacității lui Biden de a rămâne în competiție și cu atât mai puțin de a câștiga în fața republicanului Donald Trump, după prestația sa slabă la dezbaterea de săptămâna trecută

Sheldon Whitehouse, senator democrat de Rhode Island: „Am criticat campania de-a lungul timpului, astfel încât partea pozitivă este că acest lucru (dezbaterea n.r.) ar putea fi imboldul de care este nevoie pentru a deveni mai convingători împotriva lui Donald Trump și în favoarea președintelui Biden și a obiectivelor pe care democrații vor să le atingă”.

Biden a dat vina pe oboseala acumulată în urma călătoriilor pentru ezitările de care a dat dovadă. Ba chiar a spus că era gata să adoarmă pe scena CNN din Atlanta. Politico scrie că echipa sa încearcă să rămână optimistă și că a distribuit întregului personal un memoriu în care se promovează sondajele în creștere pentru președinte. Nu sunt singurele voci în favoarea sa.

Debbie Stabenow, senatoare democrată de Michigan: „Nu ar trebui să evaluăm nimic pe baza unei singure dezbateri. Nu este vorba de circa 90 de minute, ci de realizările din patru ani (de guvernare n.r.). Oamenii își vor face propriile alegeri în mod independent. Acestea fiind spuse, cred că vom avea o prestație democratică puternică în această toamnă”.

Ce înlocuitori ar putea avea totuși Joe Biden

Printre posibilii înlocuitori ai lui Joe Biden în cursa pentru Casa Albă, favorita ar fi vicepreședinta SUA, Kamala Harris și asta pentru că ar fi cel mai bine cotată în sondaje. O cercetare Reuters/Ipsos o creditează cu un singur punct procentual în urma lui Donald Trump.

Alte nume vehiculate sunt cele ale unor guvernatori democrați precum Gretchen Whitmer din Michigan și Gavin Newsom din California.

Presa americană o aruncă în cursă și pe fosta Primă Doamnă, Michelle Obama. Același sondaj Ipsos arată că ea ar câștiga cu 50% dintre voturi la 39% dacă l-ar înfrunta pe republicanul Donald Trump, din postura de candidat democrat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE