Infrastructura feroviară din România este departe de a fi una performantă, însă specialiștii din domeniu caută soluții pentru a o aduce cât mai aproape de normalitate. În acest scop, aceștia s-au reunit la cea mai mare conferință și expoziție feroviară din țară, care prezintă ultimele noutăți din industria transportului feroviar, atât din România, cât și din străinătate.
Ediția de anul acesta a summit-ului și-a propus să abordeze teme de maxim interes atât pentru companii, cât și pentru călători. Unul dintre subiectele fierbinți a fost modernizarea rețelei feroviare din România.
Ilona Costea, decanul facultății de transporturi, UPB: Așa cum în întreaga conferință trendul este către clean, verde, tranziție către zero emisii, în aceeași direcție mergem cu sistemele de transport feroviar, fie tehnologie hibridă, pentru început, fie electrică, am început între București și Târgoviște cu tehnologia bazată pe hidrogen și utilizarea tuturor elementelor din IT&C pentru a îmbunătăți calitatea transportului feroviar.
Gabriel Stanciu, președintele Asociației Industriei Feroviare: Avem programe extensive de modernizare a căilor ferate, lucrăm pe fostul coridor 4 paneuropean, acel Rin-Dunăre-Constanța-Rotterdam, ca să fiu exact. Acolo sunt lucrări ample de reabilitare.
Adrian Stoica, director financiar și administrator la Siemens Mobility Romania: Acest plan de redresare națională este o oportunitate masivă pentru țara noastră de a accelera acest ritm, de a aduce standardele europene în România.
Digitalizarea, esențială pentru modernizarea transportului feroviar
Dincolo de planuri precum energia verde în transportul feroviar, specialiștii din industrie au dezbătut și digitalizarea, extrem de necesară în procesul de modernizare.
Adăscăliței Marius, director general voestalpine Railway Systems Romania: Încercăm să propunem clienților produse digitalizate, care își comunică starea în care se află, informații cheie despre trafic, despre starea materialului rulant.
Amedeo Neculcea Constantin, director general adjunct Grup Feroviar Român: Digitalizarea e esențială, pentru că transportul feroviar e urmărit de un nor informațional. Nu putem funcționa fără digitalizare.
Summitul ”Zilele Feroviare” este cea mai mare conferință din țară și a ajuns anul acesta la a 17-a ediție.