Viața politică din Bulgaria pare un serial cu multe episoade. Duminică, 27 octombrie, au loc din nou alegeri parlamentare. Este al șaptelea scrutin în trei ani și jumătate. Aceste alegeri par marcate în special de trei politicieni.
Vorbim despre un fost bodyguard care urmăreşte să obţină al patrulea mandat de prim-ministru, un oligarh sancţionat de SUA şi un academician reformist cu un program anticorupţie.
Bulgaria. Al șaptelea scrutin în trei ani și jumătate.
Bulgaria se confruntă cu o instabilitate politică tot mai mare și care ar putea spori popularitatea grupurilor pro-ruse și de extremă dreapta. Din cele șase runde de alegeri, din 2021, doar două au produs un guvern ales. Amândouă s-au prăbușit după ce au încercat să introducă reforme, să se confrunte cu corupția și să taie dependența țării de Rusia.
Boiko Borissov, liderul partidului GERB: „Mă simt puțin jenat acum să vin să vă cer să votați pentru a șaptea oară la rând. Dar ați văzut că am avut un guvern de coaliție care a supraviețuit aproximativ 9-10 luni. Vom vedea ce urmează."
Analiștii cred că trei grupuri principale de partide vor intra în următorul Parlament. Primul grup îl reprezintă partidele conduse de GERB, care este și prima forță politică al cărei lider este și fost prim-ministru. Al doilea grup pe care îl putem numi democratic reprezintă partidele care încearcă într-un mod onest să apere cauzele justiției și democrației liberale. În fine, al treilea grup de partide sunt cele în mod deschis declarate pro-Putin.
Stoiana Georgieva, analist Mediapool: „În cel mai bun caz, ar putea fi un compromis la limita celui mai mic rău pentru Bulgaria, în această situație turbulentă din regiune, cu războiul din Ucraina, războiul din Orientul Mijlociu. Ambele conflicte sunt foarte apropiate de Bulgaria. Bulgaria este foarte vulnerabilă. Să nu uităm viitoarele alegeri din SUA, al căror rezultat va afecta lumea la nivel global."
Bulgaria, cu mai puțin de șapte milioane de oameni, a fost cuprinsă de instabilitate politică, din 2020, când au izbucnit proteste la nivel național împotriva politicienilor corupți.
Acum, sondajele se așteaptă ca oboseala și deziluzia alegătorilor față de sistemul politic să ducă la o prezență scăzută la vot și la un parlament fragmentat, în care grupurile populiste și pro-ruse și-ar putea crește reprezentarea.