România trebuie să aibă definitivată reforma fiscală cel mai târziu în luna iulie, pentru a putea depune cererea de plată numărul 4 din PNRR. Altfel, riscăm să pierdem banii europeni, adică 5,7 miliarde de euro. Declarația a fost făcută de ministrul interimar al Proiectelor Europene, Marcel Boloș. El a subliniat că totul depinde foarte mult de formarea noului Guvern, despre care Nicușor Dan a estimat că l-am putea avea în trei-patru săptămâni. Ilie Bolojan rămâne în continuare prima sa opțiune pentru postul de premier.
Boloș: Fără reformă fiscală, pierdem bani din PNRR
„Cererea de plată 4, ca să nu riscăm pierderea banilor, are termen sfârșitul de iulie și sper să ne putem ține de acest termen. Însă, cum v-am spus, totul depinde foarte mult de formarea noului Guvern, depinde de deciziile pe care le va lua Parlamentul. Încă sunt decizii care țin de Parlament pentru ceea ce înseamnă legea apei, a energiei, codul urbanistic, codul silvic – care, oricum, este aprobat.
Prioritar în această etapă este ca România să își respecte angajamentele din reforma fiscală și din reducerea de cheltuieli, astfel încât să facem noi primul pas înainte de a-i cere Comisiei să fie de acord cu renegocierea traiectoriei de deficit bugetar. Intenționăm ca, după luarea deciziei, într-un interval rezonabil de timp, să transmitem cererea de plată numărul 4 la Comisie, pentru că este o sumă importantă – 5,7 miliarde de euro – de care România are nevoie și pe care ne bizuim. O vom putea încasa, desigur, după ce jaloanele și țintele sunt validate de către Comisia Europeană.
Obiectivul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene este ca, până la sfârșitul lunii mai – respectiv săptămâna viitoare – să trimitem tot ce mai este de clarificat pentru închiderea discuțiilor cu experții tehnici.”, a transmis Marcel Boloș.
Ministrul interimar al Investițiilor și Proiectelor Europene a menționat și că nu există practic un termen impus de partenerii europeni pentru depunerea acestei cereri de plată.
„Nu avem termen. Noi l-am fixat, pentru ca să avem răgazul necesar, pentru ca ulterior cererile de plată 5, respectiv 6, să le putem depune și să le poată valida jaloanele Comisia Europeană. Nici dumnealor nu pot face validarea de jaloane peste noapte. Noi putem să depunem și la sfârșitul anului, dar vă dați seama că pentru țara românească, care mai are de încasat 18 miliarde de euro, trebuie să facă diligențele acestea din timp, pentru că nu peste noapte se face cererea de plată, pentru că toate documentele trebuie strânse de la toți coordonatorii de reformă, pentru că procesul de validare a jaloanelor și țintelor este unul anevoios. Asta ar însemna pentru țara noastră, nu vă supărați, un risc de pierdere a fondurilor iminent. Eu nu pot să fiu părtaș la așa ceva, pentru că discutăm de sume însemnate care au fost alocate României”, a precizat Boloș.