Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Boeing concediază mii de angajați. Gigantul aerospațial american se confruntă cu grave probleme financiare

Nu mai puțin de 17 mii de angajați ai companiei americane Boeing riscă să rămână fără loc de muncă. Înseamnă cam 10 la sută din totalul lucrătorilor.

Conducerea grupului crede că asta este soluția pentru a mai tăia din cheltuieli, în condițiile în care de aproape cinci ani, Boeing se confruntă cu pierderi financiare.

Iar valoarea acțiunilor companiei pe piața americană a scăzut cu aproape 38 la sută. În ultima perioadă, gigantul aerospațial a întâmpinat și mai multe probleme tehnice și de siguranță la avioanele pentru pasageri.

Fabriciile din Seattle au fost închise, iar mii de angajați sunt acum în grevă.

Pe lângă reducerea locurilor de muncă, compania amână și producția modelului 777X din cauza „provocărilor cu care ne-am confruntat în timpul dezvoltării, precum și din cauza pauzei testelor de zbor și a întreruperii lucrului în curs”, o posibilă referire la greva în curs care durează de mai multe săptămâni.

„Am notificat clienții că ne așteptăm acum la prima livrare în 2026”, a spus el.

O grevă sindicală de o lună la Boeing a devenit controversată, aproximativ 33 000 de lucrători căutând un pachet salarial mai bun.

Discuțiile păreau să se destrame săptămâna aceasta, iar negociatorul principal al sindicatului, John Holden, a declarat pentru Reuters: „Suntem implicați pe termen lung și membrii noștri înțeleg acest lucru”.

Agenția globală de rating al creditelor S&P a plasat Boeing sub CreditWatch, semn că ar putea reduce ratingul producătorului de avioane dacă greva se prelungește.

Compania a fost deja supusă analizei Congresului după un incident din ianuarie, în timpul căruia un defect a provocat explozia unui panou al unui avion Boeing 737-MAX la scurt timp după decolare.

Nimeni nu a fost rănit, iar Dave Calhoun, pe atunci director executiv al Boeing, a declarat că societatea „își recunoaște greșeala”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE