Patriarhia rusă o amenință pe cea română cu „consecințe grave”. Asta după ce sinodul Bisericii române a decis să susțină crearea unei structuri religioase pe teritoriul Ucrainei și anume Biserica Ortodoxă Română din Ucraina. Nemulțumirile rușilor sunt alimentate și de exodul bisericilor din Republica Moldova, subordonate Patriarhiei Ruse, către Mitropolia Basarabiei, parte a Bisericii Române.
În ultima zi a luni februarie, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a decis să susțină inițiativele comunităților ortodoxe românești din Ucraina de a crea propria structură religioasă, care să fie subordonată Patriarhiei de la București. Tot atunci s-a decis că toți clericii români din Republica Moldova, care revin în Mitropolia Basarabiei sunt clerici canonici, iar orice sancțiune pe motivul apartenenței la Biserica Română este considerată nulă.
”Binecuvântarea, încurajarea și susținerea inițiativelor comunităților ortodoxe românești din Ucraina de a reface comuniunea cu Biserica Mamă, Patriarhia Română, prin organizarea lor juridică în structura religioasă numită Biserica Ortodoxă Română din Ucraina”, este decizia Sinodului Bisericii Ortodoxe Române.
- Când pică Paștele în 2025. Anul viitor, datele celor două sărbători vor coincide
- Manevra Heimlich, predată în bisericile de la sate. După Sfânta Liturghie, credincioșii din Iași au învățat ce să facă în situații limită
- Cinci biserici mai puțin cunoscute din Europa pe care le poți vizita primăvara aceasta
Sinodul Bisericii Ruse, la care a participat și Mitropolitul Chișinăului, subordonat canonic Moscovei, s-a întrunit pe 12 martie și a condamnat acțiunile bisericii Române.
Clericii ruși susțin că partea română acționează contrar canoanelor și, în cazul în care va pune în aplicare hotărârile ce vizează Ucraina și Republica Moldova, va trebui să se aștepte la consecințe grave. Biserica rusă a mai decis să informeze, dar și să facă propuneri Sfântului Sinod de la Constantinopol, după acțiunile Bisericii Ortodoxe Române.
”Hotărârile Sinodului Bisericii Ortodoxe Române sunt în directă contradicție cu sfintele canoane. Ne exprimăm dezacordul ferm față de aceste decrete, care, în cazul aplicării lor ulterioare, vor atrage în mod inevitabil consecințe grave atât pentru relațiile bilaterale ale Bisericilor Ortodoxe Ruse și Române, cât și pentru unitatea Bisericii Ortodoxe”, se arată în hotărârea Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse
Și Mitropolia Chișinăului acuză Biserica Română de acțiuni necanonice și spune că este singura continuatoare de drept a tuturor formelor de organizarea bisericească ortodoxă din Republica Moldova. Într-o scrisoare adresată Patriarhului Daniel, mitropolitul Chișinăului sugerează că preoții care trec la biserica română ar fi atrași cu bani.
Mai mult, Biserica moldovenească subordonată Moscovei spune că Patriarhia română nu ar avea competențe de a anula sancțiunile aplicate preoților care au trecut în subordinea canonică a Bucureștiului.
”Este dureros cum interesele materiale trezesc în unii slujitori ai bisericii un patriotism de ocazie. Nu banii vor liniști lucrurile în teritoriul dintre Prut și Nistru. Ne dorim ca bunele intenții ale Preafericirii Voastre să nu transforme Mitropolia Basarabiei într-un sac fără fund”, se arată în scrisoarea Mitropolitului Chișinăului și a Întregii Moldove.