Pentru că ajutoarele scontate au întârziat să ajungă în Ucraina, linia frontului riscă să se prăbușească. Este avertismentul unor ofițeri ucraineni de rang înalt, care au servit în perioada când șef al Armatei era generalul Valeri Zalujnîi și care zugrăvesc un tablou sumbru în momentul de față al războiului cu Rusia.
Mai grav este că aceștia spun, sub protecția anonimatului, că generalii ruși ar putea să aibă succes "oriunde decid ei să-și concentreze ofensiva".
În plus, datorită unei concentrări mult mai mari a bombelor aeriene ghidate, care au spulberat pozițiile ucrainene în ultimele săptămâni, Rusia ar putea fi capabilă "să penetreze linia frontului și să o prăbușească în unele părți", după cum au spus aceștia, pentru publicația Politico.
Frontul din Ucraina riscă să se prăbușească
"Nu există nimic care să poată ajuta Ucraina acum, deoarece nu există tehnologii prin care Ucraina să fie capabilă să compenseze masa mare de trupe pe care Rusia o va arunca probabil asupra noastră. Noi nu avem acele tehnologii, iar Occidentul nu le are în număr suficient", a fost declarația unuia dintre ofițerii de rang, citat de Politico.
El spune că doar rezistența ucrainenilor și erorile comandanților ruși pot modifica acum această dinamică sumbră. Una dintre greșeli a fost cea făcută sâmbătă, când Rusia a lansat unul dintre cele mai mari atacuri cu tancuri asupra pozițiilor ucrainene, de la începutul invaziei pe scară largă, pentru ca acea coloană să fie reprde zdrobită de Brigada 25 a Ucrainei.
Cu toate acestea, ofițerii ucraineni au amintit că nu poate fi o strategie să te bazezi pe erorile rușilor. În plus, ei susțin că atât Occidentul, cât și Ucraina au făcut pași greșiți, iar proviziile și sistemele de apărare și muniții au venit prea târziu și în număr insuficient pentru a face diferența pe care ucrainenii ar fi putut să o aibă.
"Zalujnîi obișnuia să-l numească 'Războiul unei șanse'. Prin asta, el a vrut să spună că sistemele de arme devin redundante foarte repede, pentru că sunt contracarate rapid de ruși. De exemplu, am folosit cu succes rachetele de croazieră Storm Shadow și SCALP, dar doar pentru o perioadă scurtă de timp. Rușii învață mereu, ei nu ne oferă o a doua șansă. Și au succes cu asta. Să nu credeți ce se spune despre ei, că doar aruncă trupe în mașina de tocat carne, pentru a fi sacrificate. Ei fac asta, desigur, subliniind și mai mult impactul avantajului lor numeric, dar învață și perfecționează", a spus ofițerul respectiv.
Militarii au recunoscut că rachetele antitanc, cu lansare de pe umăr, care au fost furnizate de Marea Britanie și SUA în primele săptămâni ale invaziei, au venit la timp și au ajutat la salvarea Kievului. La fel și lansatoarele multiple HIMARS, care au fost folosite cu mare eficiență și au permis eliminarea trupelor ruse din Herson, în noiembrie 2022.
"Dar de multe ori, pur și simplu, nu primim sistemele de armament în momentul în care avem nevoie de ele. Ele vin atunci când nu mai sunt importate", a spus un alt ofițer superior. El a vorbit și despre avioanele de luptă F-16, despre care se preconizează că primele 12 bucăți vor fi folosite în Ucraina în această vară.
Avioanele F-16 ar putea să fie ineficiente
"Fiecare armă are momentul ei potrivit. F-16 au fost necesare în 2023, dar nu vor fi adecvate pentru 2024", a spus ofițerul. Și asta pentru că, potrivit acestuia, Rusia este pregătită să le contracareze: "În ultimele luni, am început să observăm că rușii din Dzhankoy, din nordul Crimeei, au lansat rachete, dar fără focoase explozive. Nu am înțeles ce făceau și ne-am dat seama ulterior: ei caută momentul adecvat".
El a precizat că Rusia a calculat unde să-și desfășoare cel mai bine sistemele de rachete și radar S-400 pentru a maximiza zona pe care o pot acoperi, în scopul de a viza avioanele F-16, pe care să le poată ține departe de linia frontului și de centrele logistice.
Pentru a face față, ofițerii ucraineni au spus că au nevoie de 'mai multe arme tradiționale de bază', precum și de drone.
"Avem nevoie de obuze, sute de mii de obuze și rachete. Le-am spus partenerilor occidentali tot timpul că avem experiență de luptă, înțelegem câmpul de luptă al acestui război. Ei au resursele și trebuie să ne ofere ceea ce avem nevoie", a spus unul dintre ofițeri. El a estimat că Ucraina are nevoie de patru milioane de obuze și de două milioane de drone.
Deși au întârziat foarte mult livrarea de elemente necesare ucrainenilor, țările europene încearcă să compenseze dezavantajul uriaș al numărului obuzelor, iar în acest sens, Cehia conduce o propunere de achiziție de muniție, atât din interiorul, cât și din afara UE, la aproximativ 1,5 milioane, cu un cost de 3,3 miliarde de dolari. Totuși, este destul de puțin.
În ultimele zile, președintele Zelenski a lansat și el avertismente și a făcut din nou referire la acel pachet de ajutor, în valoare de 60 de miliarde de dolari, care este în continuare blocat în Congresul SUA. Dacă ajutorul nu va sosi, șeful statului avertizează că forțele armate vor trebui "să se întoarcă, să se retragă pas cu pas, cu pași mici". El a avertizat, de asemenea, că unele orașe mari ar putea fi expuse riscului de a fi ocupate de ruși.
Este evident că avertismentele lui Zelenski fac parte dintr-un efort diplomatic amplu al Ucrainei de a obține ajutorul militar de care forțele sale au nevoie disperată și care lipsește deja de câteva luni bune. Însă adevărul trist este că, chiar dacă pachetul este aprobat de Congresul SUA, o reaprovizionare considerabilă ar putea să nu fie suficientă pentru a preveni "un deranj major" pe câmpul de luptă.
Iar un astfel de eșec, mai ales în mijlocul campaniilor electorale din SUA și din multe state europene, ar putea să pună cumva presiune occidentală pentru negocieri, care ar favoriza în mod evident Rusia și ar da frâu liber Kremlinului să reaprindă conflictul la un moment viitor pe care îl alege. Totul ar depinde de locul în care Rusia va decide să își direcționeze asaltul, într-o ofensivă care se așteaptă să fie lansată în această vară.
Ucraina are nevoie de mai mulți oameni pe câmpul de luptă
Ofițerii ucraineni au subliniat că este nevoie și de mult mai mulți oameni. În prezent, țara nu dispune de suficient personal pe linia frontului, iar acest aspect agravează problemele. În aceste condiții, Ucrainenii ar trebui să rezolve problema recrutărilor înainte de ofensiva rușilor, care este așteptată în vară. Însă autoritățile sunt îngrijorate și de consecințele politice pe care le-ar putea aduce măsurile de mobilizare, mai ales că mulți ucraineni, spre deosebire de startul războiului, încearcă să evite acum recrutarea.
- Rusia are de patru ori mai mult personal militar decât Ucraina.
Zalujnîi a spus și public, în decembrie, că e nevoie de mobilizarea mai multor trupe și a estimat că Ucraina ar avea nevoie aproximativ 500.000 de oameni în plus. Însă săptămâna trecută, generalul Aleksandr Sîrski – înlocuitorul lui Zalujnîi – a anunțat că Ucraina ar putea să nu aibă nevoie de atât de multe trupe. După o analiză a resurselor, el spune că "cifra a fost redusă semnificativ" și "ne așteptăm să avem destui oameni capabili să-și apere patria. Vorbesc nu numai despre cei mobilizați, ci și despre luptători voluntari".
Planul ar fi de a disloca mai mult personal în domeniul logistic, adică la munca de birou, iar cei care pot lupta să meargă pe linia frontului, după un antrenament intens de trei până la patru luni. Dar ofițerii superiori care au discutat cu Politico au spus că Sîrski a greșit și "s-a jucat, alături de narațiunile politicienilor".
Marți, Zelenski a semnat câteva modificări la o veche lege de mobilizare, care reduce vârsta de recrutare de la 27 la 25 de ani.
"Nu avem doar o criză militară, ci și una politică. Rusia acum strânge resurse și va fi pregătită să lanseze un atac mare în jurul lunii august și poate chiar mai devreme", a spus unul dintre acești ofițeri.
De la Harkov și Sumî, în nord, până la Odesa, în sud, loviturile cu rachete și drone ale Rusiei au crescut exponențial în ultimele săptămâni și au țintit în special infrastructura.
În plus, în aceste zile a venit și o declarație îngrijorătoare a lui Elon Musk. El a spus că, "cu cât războiul durează mai mult, cu atât mai mult teritoriu va câștiga Rusia. Până se lovesc de Dnipro, care este greu de depășit. Cu toate acestea, dacă războiul durează suficient, va cădea și Odesa."
Remarcile lui au fost privite cu dispreț, dar în acest context în care și ofițerii ucraineni au făcut comentarii, ele ar putea chiar să îngrijoreze.