Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Atacul armat din mai l-a lăsat pe premierul slovac, Robert Fico, cu probleme permanente de sănătate

Premierul slovac Robert Fico va avea probleme permanente de sănătate după ce a supraviețuit unui atac armat în mai, a declarat vicepremierul său.

Robert Kaliňák, care îndeplinește și funcția de ministru al apărării în guvernul lui Fico, a declarat că starea lui Fico se îmbunătățește treptat, dar că acesta va avea probabil probleme musculo-scheletice.

"Sănătatea sa este încă departe de a fi ideală. După o rană prin împușcare în abdomen, acele organe nu funcționează la fel ca atunci când aveai 17 sau 30 de ani. Este încă foarte neregulat. Ca parte a reabilitării sale regulate, medicii fac tot ce pot pentru a se asigura că își poate face treaba la potențialul său maxim și ne apropiem de asta", a declarat Kaliňák.

Kaliňák a adăugat că este de așteptat ca Fico să aibă o altă apariție publică în zilele următoare. Acesta nu a precizat dacă va fi în persoană sau prin video.

Acest anunț reprezintă o îmbunătățire aparentă a evaluării stării de sănătate a lui Fico într-o înregistrare video de la începutul lunii iunie, prima sa apariție publică de la împușcare, în care acesta spunea: "va fi un mic miracol dacă mă voi întoarce la muncă în câteva săptămâni".

Premierul, împușcat în abdomen de la distanță mică

Premierul în vârstă de 59 de ani a fost împușcat în abdomen, de la mică distanță, în timp ce își saluta susținătorii după o ședință de guvern la Handlová, pe 15 mai.

Videoclipurile îl arată apropiindu-se de oamenii adunați la baricade și întinzând mâna pentru a strânge mâna, în timp ce un bărbat a făcut un pas în față, și-a întins brațul și a tras cinci focuri de armă înainte de a fi placat și arestat.

Fico a fost supus unei intervenții chirurgicale de cinci ore pentru tratarea rănilor multiple suferite în timpul împușcăturilor, urmată de o altă intervenție chirurgicală de două ore, două zile mai târziu, pentru îndepărtarea țesutului mort din rănile prin împușcare.

La sfârșitul lunii mai, el a fost transportat cu avionul de la spitalul din Banská Bystrica în capitala Bratislava, unde a fost îngrijit la domiciliu.

De atunci, Fico a declarat că și-a iertat atacatorul și că nu simte "nicio ură față de străinul care m-a împușcat".

"Nu voi lua nicio măsură legală activă împotriva lui și nici nu voi solicita despăgubiri. Îl iert și îl las să rezolve singur ce a făcut și de ce a făcut-o", a spus el.

La doar o săptămână după împușcături, toți cei 130 de deputați prezenți în parlamentul slovac au adoptat o rezoluție prin care se cere tuturor partidelor politice, organizațiilor civice și mass-mediei să respecte rezultatele alegerilor și să refrai

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE