Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Arabia Saudită promite reduceri mari de petrol în iulie. OPEC+ prelungește acordul de limitare a ofertei până în 2024

Arabia Saudită va efectua o reducere semnificativă a producției sale în luna iulie, pe lângă un acord mai amplu al OPEC+ de limitare a ofertei până în 2024, în timp ce grupul încearcă să stimuleze prețurile în scădere ale petrolului, potrivit Reuters.

Ministerul saudit al Energiei a declarat că producția țării va scădea la 9 milioane de barili pe zi (bpd) în iulie, de la aproximativ 10 milioane de bpd în mai, cea mai mare reducere din ultimii ani.

"Aceasta este o acadea saudită", a declarat ministrul saudit al energiei, prințul Abdulaziz, într-o conferință de presă. "Am vrut să punem gheață pe tort. Întotdeauna vrem să adăugăm suspans. Nu vrem ca oamenii să încerce să prezică ce vom face... Această piață are nevoie de stabilizare".

OPEC+, care grupează Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații conduși de Rusia, pompează aproximativ 40% din țițeiul mondial, ceea ce înseamnă că deciziile sale politice pot avea un impact major asupra prețurilor petrolului.

Prețul petrolului a crescut cu 9 dolari după anunțarea deciziei

O decizie surpriză de reducere a ofertei în aprilie a dus pentru scurt timp la o creștere de aproximativ 9 dolari a țițeiului Brent, de referință la nivel internațional, dar de atunci prețurile s-au retras sub presiunea îngrijorărilor legate de slăbiciunea economiei mondiale și de impactul acesteia asupra cererii.

Vineri, Brent a încheiat tranzacțiile săptămânale la 76 de dolari.

Arabia Saudită este singurul membru al OPEC+ care dispune de suficiente capacități de rezervă și de stocare pentru a putea reduce și crește cu ușurință producția.

Ea a fost capabilă să reacționeze rapid la excesul de ofertă care a slăbit piața în primele etape ale pandemiei din 2020, când grupul de producători a implementat reduceri record ale producției.

Prelungire până la finalul anului 2024

OPEC+ are în derulare reduceri de 3,66 milioane bpd, reprezentând 3,6% din cererea globală, inclusiv 2 milioane bpd convenite anul trecut și reduceri voluntare de 1,66 milioane bpd convenite în aprilie.

Aceste reduceri au fost valabile până la sfârșitul anului 2023, iar duminică OPEC+, în cadrul unui acord mai amplu privind politica de producție convenit după șapte ore de discuții, a declarat că le va prelungi până la sfârșitul anului 2024.

De când a început invazia Rusiei în Ucraina, în februarie anul trecut, națiunile occidentale au acuzat OPEC că manipulează prețurile petrolului și subminează economia globală prin costurile ridicate ale energiei. De asemenea, Occidentul a acuzat OPEC că se află de partea Rusiei.

În replică, persoane din interiorul OPEC au declarat că tipărirea de bani de către Occident în ultimul deceniu a condus la inflație și a forțat națiunile producătoare de petrol să acționeze pentru a menține valoarea principalului lor export.

Analiștii au declarat că decizia OPEC+ de duminică a trimis un semnal clar că grupul este dispus să susțină prețurile și să încerce să contracareze speculatorii.

"Este un semnal clar pentru piață că OPEC+ este dispus să pună și să apere un preț minim", a declarat Amrita Sen, cofondator al think-tank-ului Energy Aspects.

Veteranul observator al OPEC și fondator al Black Gold Investors, Gary Ross, a declarat: "Saudiții și-au respectat amenințările adresate speculatorilor și este clar că vor prețuri mai mari la petrol".

În timp ce piața a rămas închisă duminică, analistul UBS Giovanni Staunovo a prezis un start puternic la redeschiderea de luni.

Pe lângă prelungirea reducerilor OPEC+ existente de 3,66 milioane de bpd, grupul a mai convenit duminică să reducă obiectivele globale de producție începând cu ianuarie 2024 cu încă 1,4 milioane de bpd față de obiectivele actuale, până la un total de 40,46 milioane de bpd.

Cu toate acestea, multe dintre aceste reduceri nu vor fi reale, deoarece grupul a redus țintele pentru Rusia, Nigeria și Angola pentru a le alinia la nivelurile actuale reale de producție.

În schimb, Emiratelor Arabe Unite li s-a permis să majoreze țintele de producție cu aproximativ 0,2 milioane bpd, până la 3,22 milioane bpd.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE