Sărbătoarea Ramadanului, considerată cea mai importantă perioadă de o lună a calendarului islamic, a început și în Orientul Mijlociu, fără un armistițiu în războiul dintre Israel și gruparea Hamas.
Tel Aviv-ul a cerut eliberarea tuturor ostaticilor ținuți în Fâșia Gaza până duminică, amenințând cu o continuare puternică a luptelor dacă acest lucru nu se întâmplă. În acest timp, palestinienii din Gaza aproape că mor de foame, iar spitalele nu mai funcționează.
60 de atacuri israeliene în toată Fâșia Gaza într-o singură zi
Ajutoarele pe care le primesc în ultima vreme sunt puține, iar situația nu pare a se îmbunătăți rapid.
Jurnalistul Euronews Cătălin Lența a analizat ce se întâmplă în regiune:
Premierul Netanyahu nu are cum să lase acum de la el pentru că e ultima carte pe care probabil o joacă. El e contestat puternic atât în Israel, cât și în comunitatea internațională, și și-a pus un singur obiectiv: înfrângerea Hamas și eliberarea tuturor ostaticilor care mai sunt deținuți în Fâșia Gaza. Acest lucru nu s-a întâmplat. Au existat amenințări anterioare că, până la începerea Ramadanului, dacă nu se întâmplă acest lucru, urmează noi lovituri puternice ale armatei israeliene care desfășură o triplă ofensivă: pe mare, terestru și aerian.
De altfel, ieri am avut vreo 60 de atacuri israeliene în toată Fâșia Gaza. Zeci de oameni au murit sau au fost răniți. Premierul Netanyahu nu are cum să dea înapoi pentru că el este presat, dincolo de contestarea internă, de anumite grupuri, chiar ultra-religioase, care nu acceptă în niciun caz soluția cu cele două state, Israel și Palestina în regiune.
Lumea așteaptă că ceva se schimbă
În acest timp, lumea așteaptă că ceva se schimbă. Nu se schimbă decât numărul morților pentru că luptele sunt în continuare cât se poate de încrâncenate. De ceva timp, vedem parașutări de ajutoare umanitare. A fost și un nefericit incident când una dintre parașute nu s-a deschis și un container a strivit cinci oameni care așteptau cu brațele deschise puțina mâncare care le vine pe această cale.
Trebuie să existe negocieri. Soluția aceasta de a se toca unii pe alții nu e o soluție care să ducă la o înțelegere. Știm că au fost vreo 250 de israelieni și alți cetățeni de alte naționalități răpiți în 7 octombrie, în atacurile de atunci. Au fost 1200 de israelieni omorâți. De atunci zeci de mii de palestinieni au murit în atacurile israeliene. Israelul susține că sunt 13.000 de luptători Hamas.
Israelul este departe de obiectivul lui de a distruge organizația Hamas
Iată că Israelul este departe de obiectivul lui de a distruge organizația Hamas. Negocieri trebuie să existe. De aceea Statele Unite, Qatar-ul și Egiptul, cei trei mediatori internaționali, fac eforturi disperate. Aceste negocieri se poartă acum la Cairo. Săptămâna trecută, cei din Hamas au plecat trântind ușa. Israelul nici măcar nu mai trimisese negociatori. Se așteaptă ca zilele acestea să se ajungă la o înțelegere. Pentru că un război în zonă duce doar la un haos și distrugere.