Continuăm demersul Euronews prin care încercăm să aflăm cum trăiesc oamenii în satele uitate de aleși, dar la care revin în fiecare campanie electorală pentru a-i convinge că le merită votul.
Am ajuns în Zimnicea, pe vremuri un oraș în care găseai fabrici sau întreprinderi și unde tinerii își puteau găsi ușor de muncă. După aproape 35 de ani de democrație și la 17 ani de la intrarea României în Uniunea Europeană, Zimnicea e departe de ce ar fi putut să fie.
Iar oamenii au tot mai puține speranțe că alegerile din acest an vor aduce și schimbări în bine pentru ei.
Orașul Zimnicea, un oraș cu multe probleme, dar cu siguranță că una dintre cele mai mari este că de la an la an numărul locuitorilor este în scădere. Cel puțin, acest lucru este arătat de recensământul din anul 2022.
Datele comparate cu recensământul din anul 2011 arată că în acești 10 ani orașul Zimnicea a pierdut nu mai puțin de 10.45% din populație.
Chiar și așa, te-ai aștepta ca un loc care teoretic e oraș să aibă ceva viață. Doar că arată mai degrabă ca un loc fantomă. Oamenii par că merg în reluare, iar pe străzi dai mai mult de căruțe decât de mașini.
În ultimii 17 ani, de când România a intrat în Uniunea Europeană, zeci de localități s-au bazat pe fondurile europene pentru a-și schimba destinul. Zimnicea pare să nu fi prins acest tren, cel puțin deocamdată.
Trei întrebări pentru cetățenii din Zimnicea
Ce fonduri europene ar putea să fie utile ca viața locuitorilor din Zimnicea să fie una mai bună?
”Ca să fie mai bună trebuie să dea locuri de muncă. Aici nu găsești.”, a declarat un cetățean.
”Eu nu înțeleg un singur lucru. Dacă se poate face pe fonduri, de ce nu se face?! Dar de ce nu se face? Că uite, mă uit la Cluj, ce a făcut primarul, mă uit la Oradea, mă uit la cutare. A, deci se poate, nu?!”, a adăugat un altul
Uniunea Europeană este bună?
”Este bună, dar nu vezi că aici nu sunt locuri de muncă?! Au fost, dar au dispărut.”, a mai spus acesta.
Dacă ar fi în fața dumneavoastră un parlamentar, ce i-ați transmite, ce ar trebui să facă?
”Să nu mai stea mulți acolo în Parlament, că ne mănâncă bunul țării. Ei au salarii și noi n-avem. Ajutorul social?! Pentru ce stau ei acolo?! Ce ne fac nouă parlamentarii ăia?! Se culcă, se ceartă între ei, iau miliarde. Ei trăiesc cu un milion, o sută de lei pe lună?! Ce iei de o sută de lei?!”, a mai spus un altul.
Zimnicea are canalizare, dar nu peste tot. Iar drumuri...doar cât să nu pară noroi. Iar în ciuda denumirii de oraș, oamenii spun că se simt mai degrabă ca la țară. În zece ani, orașul a pierdut aproape 1500 de locuitori, ultimul recensământ arată că acum mai trăiesc aici puțin peste 12 mii de persoane.
Oamenii știu ce le-ar trebui și au convingerea că ar și primi dacă s-ar preocupa și cei care sunt în poziții de decizie.
Cu toate lipsurile, oamenii încă mai păstrează speranța că votul lor înseamnă ceva.