Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Amenzi pentru migranții care nu pleacă din Statele Unite. Unii sunt deportați chiar dacă au acte în regulă

Administrația Donald Trump vrea să amendeze migranții care au primit ordin de deportare, dar nu pleacă din Statele Unite. Amenda ar fi de 998 de dolari pentru fiecare zi, iar autoritățile vor să o aplice retroactiv pentru cinci ani.

Asta înseamnă un total de un milion de dolari, sumă la care migranții pot doar să viseze. Dacă nu vor plăti, migranților cu ordin de deportare li se vor confisca bunurile.

Deportați chiar dacă au acte în regulă

Doral este un orășel din Florida cu 80.000 de locuitori. O bună parte dintre ei sunt migranți veniți din America de Sud și Centrală, fugăriți de sărăcie sau de un regim politic opresiv. Politica lui Trump în domeniul migrației îi face pe mulți să se teamă să mai iasă pe stradă, chiar dacă stau legal în America. Raidurile anti-migrație adună oamenii la grămadă, iar unii se trezesc deportați chiar dacă aveau acte în regulă.

Frank Carreno, președinte Camera de Comerț Venezuela-SUA: „Este precum Chinatown în New York, ca Little Haiti sau Little Havana. Ei bine, avem și comunitatea venezueleană din Doral și de aceea zona se numește Doralzuela. Sunt multe familii (n.r. venezuelene) aici care au TPS (n.r. statut de protecție temporară) și s-au stabilit deja în Statele Unite, care au copii americani, care au afacerile lor aici. Și acum sunt dați afară?”

Wilmer Escaray a plecat din Venezuela în 2007 și s-a înscris la Miami Dade College, deschizând primul restaurant șase ani mai târziu. Astăzi are o duzină de afaceri care angajează migranți venezueleni, așa cum a fost și el odată. Sunt muncitori acum îngroziți de ceea ce ar putea fi sfârșitul iminent al vieții lor în Statele Unite.

Wilmer Escaray, migrant din Venezuela: „Fiecare ar trebui tratat individual. Dacă cineva comite o infracțiune, ar trebui să fie deportat și să treacă prin procesul adecvat, respectând ceea ce stabilește justiția. Dar cuiva care face bine, care a venit în această țară dorind să îi crească pe copii, dorind să studieze, dorind să aibă un loc de muncă, dorind să devină rezident sau chiar cetățean, nu i se poate refuza această oportunitate.”

La începutul lunii februarie, administrația Trump a oprit două programe federale care împreună au permis pentru 700.000 de oameni din Venezuela să trăiască și să lucreze legal în SUA, la fel ca alte sute de mii veniți din Cuba, Haiti sau Nicaragua. Cei care pierd protecția statului ar putea rămâne ilegal, dar numai până îi prind autoritățile. Iar pentru ei, întoarcerea în Venezuela nu este o opțiune.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE