Amalia Lică a luat patru medalii de aur la Campionatele Europene de gimnastică ritmică pentru juniori, de la Budapesta. La doar 15 ani, a cucerit medaliile de aur în probele cerc, măciuci şi panglică, deși calificarea în finală a fost cu prima notă doar la cerc. România a ocupat locul 1 pe echipe, dar și în clasamentul pe medalii, într-o dispută cu 36 de țări și 100 de junioare.
Invitată în emisiunea ”Bună dimineața, România” de la Euronews România, Amalia Lică a vorbit alături de antrenoarea sa, Adriana Mitroi, despre ce înseamnă munca și sacrificiile pentru a atinge marea performanță.
”Foarte bine se simt patru medalii de aur la 15 ani. Sunt foarte fericită, foarte mândră că am reușit să îmi îndeplinesc obiectivul. Obiectivul era să iau o medalia și am reușit să-l împlinesc de patru ori.
Mă simt foarte emoționată și nici nu prea știu pe ce planetă sunt în momentul de față, dar știu că la un moment dat mai încolo, peste câteva săptămâni, o să-mi dau seama ce am reușit să fac”, a spus Amalia Lică, la Euronews România.
Sportiva în vârstă de 15 ani a mărturisit că este o ”onoare” să fie comparată cu Nadia Comăneci, prima gimnastă din lume care a primit nota 10 într-un concurs olimpic de gimnastică la Jocurile Olimpice din 1976 din Montreal. Totodată, Nadia este prima gimnastă care a obținut scorul perfect de 10 la olimpiadă de șapte ori.
”Este cea mai bună gimnastă a tuturor timpurilor. E o onoare să fiu comparată cu Nadia”, a mai declarat Amalia Lică.
Adolescenta a mărturisit că e conștientă că la senioare nivelul de dificultate va fi mai mare. ”Obiectivul este să participăm la cât mai multe concursuri și să ne simțim cât mai bine”.
”Este de obicei o trecere dificilă pentru că la senioare este alt nivel. La junioare sunt doar trei ani de vârstă. La senioare, acum de la 16 ani mai sunt sportive care au și 30 de ani și concurează.
De asemenea, la senioare au voie două de țară, ceea ce la junioare nu se întâmplă, este doar una singură. Clar, întrecerea e mult mai aprigă.
De multe ori, sportivele care sunt bune la juniorat nu mai fac față la seniorat și invers - sportivele care nu au avut foarte multe rezultate la junioare se regăsesc la senioare și aduc atunci rezultate”, a explicat Adriana Mitroi, antrenoarea Amaliei.
De asemenea, Amalia Lică a povestit că încearcă să găsească un echilibru, pentru a putea merge la școală și a se antrena cât mai bine.
”Cu greu încerc să le echilibrez, să pun în balanță și școala și gimnastica și să mă ocup de ele la același nivel. Fac meditații, urmează Evaluarea Națională”, a mai spus ea.
Amalia Lică a luat acum o pauză de la antrenamente, însă visează să participe la următoarea olimpiadă în 2028.