Europarlamentarul PMP Eugen Tomac a declarat, la Euronews România, că ”nu va mai exista” un Consiliu de Justiție și Afaceri Interne (JAI) în care să fie discutată extinderea Spațiului Schengen în următorul an și jumătate, în condițiile în care ”peste tot a început precampania electorală pentru alegerile europarlamentare”. De asemenea, eurodeputatul consideră că ”un proces este calea cea mai scurtă prin care putem să ne facem singuri dreptate, pentru că ceea ce face Austria în momentul de față este un abuz de drept” prin faptul că s-a opus intrării României și Bulgariei la spațiul european de liberă circulație.
În direct în jurnalul ”Euronews Acum”, Eugen Tomac a subliniat că România are o carte de jucat în ceea ce privește măsurile de combatere a migrației ”în condițiile în care noi am investit enorm în ultimii 10 ani pentru a avea frontiere sigure și nu doar frontierele noastre, ci și ale UE, pentru că noi am avut până acum comportament de stat membru Schengen”.
”Suntem parte a sistemului Schengen. Astfel, gestionăm în momentul de față frontiera, însă acest Consiliu JAI are această mare scăpare și anume faptul că nu discută și nu dezbate deloc chestiunea legată de extinderea spațiului Schengen în acord cu legislația în vigoare”, a precizat europarlamentarul PMP.
De asemenea, Eugen Tomac ar vrea ca guvernanții români ar trebui, prin demersurile diplomatice, să fie ”extrem de insistenți în a ne fi respectate drepturile”.
”Ceea ce trebuie să facem este să fim nu doar vocali, ci extrem de insistenți în a ne fi respectate drepturile. De multe ori avem sentimentul acesta că credem că greșim dacă insistăm mult mai agresiv. Ceea ce ni se întâmplă nouă este un mare abuz de drept și evident că și cu această ocazie trebuia să fim mult mai vocali și mult mai pregătiți, din punctul meu de vedere.
Avem toate datele de partea noastră. Nu avem însă capacitatea politică de a fi un pic mai perseverenți și să convingem și partenerii să fie mai nuanțați. Nu este suficientă Comisia Europeană în această luptă a noastră în a ne câștiga și a intra în drepturi, așa cum e și firesc”, a menționat liderul PMP.
Eugen Tomac: Karl Nehammer cultivă această relație distinctă cu Bulgaria încercând să-i păcălească
Cât despre vizita premierului bulgar la Viena, programată pe 4 octombrie, europarlamentarul Eugen Tomac l-a acuzat pe cancelarul austriac Karl Nehammer că ar cultiva o ”relație distinctă cu Bulgaria încercând să-i păcălească” pe oficialii de la Sofia privind accederea la Schengen.
”Nu cred că Bulgaria joacă o carte, cât Nehammer vrea să joace o carte politică internă proprie. Să nu uităm că la începutul acestui an l-a invitat pe președintele Bulgariei la celebrul concert de Revelion organizat la Viena.
Cultivă această relație distinctă cu Bulgaria încercând să-i păcălească pe principiul că ne vom bate pentru ca voi să intrați în spațiul Schengen, dar iată că cu Bucureștiul nu ne înțelegem de niciun fel. Această vizită a premierului bulgar împreună cu ministrul de Externe este folosită politic intern de către Nehammer”, a explicat europarlamentarul.
De altfel, Eugen Tomac și-a exprimat regretul că ”nu există o coordonare foarte strânsă” între Guvernul României și cel al Bulgariei în privința dosarului Schengen.
Tomac: Bulgaria fără România nu poate intra în Spațiul Schengen
”Bulgaria fără România nu poate intra în Spațiul Schengen, la fel cum noi nu putem intra fără Bulgaria. Evident că aici era nevoie de la început de o construcție comună, pentru că în clipa în care s-a stabilit un calendar distinct pentru Croația și altul pentru România și Bulgaria, pentru că acum mai bine de un an de zile, chestiunea era discutată la pachet; România, Bulgaria, Croația.
Dintr-odată ne-am trezit cu rezoluții distincte pentru Croația, cu abordări distincte pentru Croația. Ori, noi am intrat împreună în UE. Toate evaluările pentru România și Bulgaria s-au făcut la pachet. Deci, bulgarii nu pot intra fără noi, nici noi fără Bulgaria”, a mai spus parlamentarul european.
Europarlamentar: În 2024, niciun stat nu-și dorește să aibă în centrul dezbaterii pe alegerile europarlamentare chestiunea Schengen
În schimb, Eugen Tomac a subliniat că ar fi indicat să existe o coordonare care ”să se facă la pachet” între București și Sofia deoarece, ”după ce îl convingem pe Nehammer, este posibil oricând un alt Guvern să se trezească cu tot felul de solicitări aberante și să mai ratăm încă o ocazie”:
”Cred că un Consiliu JAI în care să se discute despre extinderea Spațiului Schengen în următorul an și jumătate nu va mai exista, dintr-o rațiune foarte simplă: peste tot a început precampania electorală pentru alegerile europarlamentare.
Anul viitor niciun stat nu-și dorește să aibă în centrul dezbaterii pe alegerile europarlamentare chestiunea Schengen, pentru că toate statele au probleme legate de Spațiul Schengen”, a mai explicat Tomac.
Eugen Tomac, despre procesul împotriva Austriei la CJUE: ”Nu pierdem nimic”
”Nu pierdem nimic. Din capul locului o spun că am avut o presiune extraordinară în momentul în care am depus în calitate de deputat în Parlamentul European această acțiune la CJUE și în momentul de față există un proces pe rol: Tomac vs. Consiliul Uniunii Europene și în acest proces poate interveni Guvernul României sau Guvernul Bulgariei oricând, pentru că un proces la CJUE nu blochează negocierile politice.
Dacă vom cere despăgubiri și statul român poate cere acest lucru, la fel ca statul bulgar, pentru că dincolo de această nedreptate de a ne îngrădi nouă libertatea de circulație în calitate de cetățeni, există o lovitură puternică asupra economiilor noastre, a economiei noastre și a Bulgariei”, a mai spus eurodeputatul.
”Noi trebuie să avem curaj să ne apărăm interesele și cu celelalte instrumente pe care ți le oferă UE, pentru că dreptul european este într-o continuă evoluție și de formează la CJUE.
Cred că un proces este calea cea mai scurtă prin care putem să ne facem singuri dreptate, pentru că ceea ce face Austria în momentul de față este un abuz de drept, o încălcare flagrantă a tratatului de funcționare și a tratatului UE”, a concluzionat el.