Acuzații grave la adresa Companiei de drumuri în cazul segmentelor din autostrada Moldovei și din autostrada Unirii care au pierdut finanțarea PNRR. Suspiciunile de fraudă, corupție, conflict de interese sau dublă finanțare vin din partea unui fost secretar de stat din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Marius Vasiliu susține că nu erorile softului de licitații au dus la acest deznodământ, ci manevrarea procedurilor. Cei de la CNAIR spun însă că au respectat legea. Potrivit surselor Euronews, nicio investigație nu a fost deschisă în acest caz la nivelul parchetelor din România și nici la nivel european.
Scoaterea din PNRR a unor segmente din autostrăzile A3, A7 și A8 ar putea fi rezultatul unor erori făcute de CNAIR la nivelul procedurilor de licitație din SICAP, sistemul informatic centralizat de achiziții publice. Asta susține Marius Vasiliu, fost secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. El contrazice explicațiile date în urmă cu două zile de reprezentanții Ministerului Transporturilor și anume că problemele sunt cauzate de necorelări tehnice între SICAP și Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Marius Vasiliu, fost secretar de stat în MIPE: „Nu e vorba de niște necorelări, că nu a funcționat softul românesc cu softul european. Există niște prevederi clare, orice modificare substanțială la licitația inițial anunțată se modifică printr-un anume formular de tip erată.
Dragoș Pîslaru: „Este o nerespectare a regulamentului european”
Problema a fost semnalată anterior de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Dragoș Pîslaru, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene: „O să vă pot spune doar că este vorba de nerespectarea regulamentului european cu privire la achizițiile publice, în sensul că anumite erate, de exemplu, la aceste achiziții, nu au fost publicate în jurnalul oficial al Uniunii Europene.”
Practic, Compania de drumuri nu ar fi folosit formularul potrivit, cel de tip erată, pentru a încărca informații despre modificarea unor proceduri de licitație, ci alt formular. Consecința? Date importante despre licitații nu ar fi ajuns și în sistemul european de achiziții, la care au acces toate firmele din Europa.
Fostul oficial din MIPE exclude erorile fără intenție, care în mod normal ar fi atras amenzi de până la 50.000 de lei din partea Comisiei Europene. Pierderea banilor ar fi de fapt consecința unor fapte grave.
Marius Vasiliu, fost secretar de stat în MIPE: „Doar pentru aceste situații sunt tăiați bani, în caz în care sunt constatate nereguli și vorbim despre fraudă, corupție, conflict de interese sau dublă finanțare.”
CNAIR neagă acuzațiile: „Este o speculație politică”
Cei de la compania de drumuri resping acuzațiile și spun că platforma românească este perfect corelată cu cea europeană din 2023, după ce au fost remediate niște probleme.
Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR: „Acum când vorbim, fac pariu că cel puțin 10 ofițeri OLAF se află pe teritoriul României. Deci mă îndoiesc că dacă ar fi fost, cum zice domnul de mai devreme vreo fraudă, până acum cineva n-ar fi chemat să dea explicații. Deci, este clar, în momentul acesta se joacă, cineva, se joacă politic cu teme de interes național pentru România și creează și panică.”
Parchetul European nu s-a sesizat în acest caz, deoarece banii pentru contractele care au pierdut finanțarea PNRR n-au fost transferați în conturile țării noastre. Potrivit surselor Euronews, nici la nivelul parchetelor din România nu a fost deschisă o investigație. Problema nu ar fi de natură penală, ci mai degrabă o abatere procedurală din partea statului.
„Modificările privind finanţarea prin PNRR nu sunt cauzate de erori administrative sau de slaba gestionare a proiectelor. Schimbările sunt cauzate de anumite necorelări tehnice între sistemul european de achiziţii (JOUE) şi cel naţional (SICAP), în special privind vizibilitatea publicării unor erate”, se arată într-un comunicat transmis de către Ministerul Transporturilor.