Refugiații care au reușit să scape din Fâșia Gaza încep o nouă viață în România. Au plecat de acasă doar cu hainele de pe ei, dar sunt mulțumiți că aici au pace. Sunt cazați în capitală, au condiții decente și sunt ajutați de voluntarii care le aduc haine și mâncare.
Însă ei suferă în continuare cu gândul la cei pe care i-au lăsat în urmă sau pe care i-au pierdut în Gaza.
Un reportaj făcut de Andrei Nourescu.
Refugiat israelian: "Nu aveam speranțe că voi ieși de acolo"
Refugiații evacuați din Gaza și-au găsit liniștea într-un adăpost din sectorul 5, un fost cămin. Aici încearcă să se adapteze la noua lor viață, să o ia de la capăt, alături de familiile lor și să-și vindece rănile adânci cu care au plecat în suflet după o lună de coșmar în Gaza.
Acest domn este medic și lucra la spital înainte de război.
Medic refugiat din Gaza: "Noi nu am plecat cu nimic din casă. Totul am lăsat, abia am scăpat cu viață, a fost o crimă mare acolo. Da, am pierdut mulți, i-am pierdut și pe colegii mei de meserie, doctori care au murit, cu familiile lor. Nu e război aici, acesta e primul lucru. În rest, toate se fac, mâncare este, totul este, dar să fie pace. La noi nu e pace acum. Așa vărsare de sânge nu am văzut niciodată de când m-am născut pe lumea asta".
Condițiile în care locuiește el acum în căminul de refugiați sunt decente. Ca el sunt mulți oameni plecați din calea războiului care le-a luat membrii familiei și prietenii și le-a distrus agoniseala de-o viață.
Refugiat din Gaza: "Mulți, da (n.r.: prieteni care au rămas în Gaza). Și din familia mea au rămas mulți. Totul e foarte bine aici, ne-au primit bine, ne aduce mâncare, ajutor. Mulțumim statului român și tuturor care ne-au ajutat și ne-au primit aici".
Refugiat din Gaza: "La început nu aveam speranțe că voi ieși de acolo în niciun fel. Treceau zile în care nici nu puteam să vorbim cu ei, era foarte greu să îi sunăm. Alimentele și tot ce are nevoie un om era foarte limitat. Foarte complicat, foarte greu."
Aproape 200 de români au fost evacuați din Gaza
Refugiații sunt ajutați de voluntari, care au grijă să nu le lipsească nimic.
Voluntar: "Îi vedem speriați, dar totuși liniștiți că au ajuns în siguranță. Sunt înfrigurați, unii dintre ei sunt dezbrăcați. Totuși, au speranța că va fi mai bine. Mulți dintre ei au ajuns acasă, pentru că sunt persoane care au dublă cetățenie, o parte dintre ei au și familii aici, iar alții nu au unde să meargă, dar au primit sprijin și pentru acest lucru."
În miez de noapte, refugiații s-au bucurat de o surpriză. Voluntarii le-au adus chiar și jucării pentru copii, pe lângă hainele groase sau încălțăminte.
Familiile au fost împărțite în acel cămin. Stau câte doi, trei, patru în aceași cameră. Sunt și mulți copii și mame. Ei se bucură că au parte acum de apă caldă, curent electric și hrană.
În clipa de față, refugiații nu mai au venituri. Salariile și pensiile pe care le primeau din Israel și Palestina au fost blocate.