Legendara trupă suedeză ABBA a pornit într-un turneu cu totul special. Trecuți de 70 de ani, cei patru membri ai formației nu au urcat, însă, pe scenă la primul concert din Londra.
Au stat în primul rând, alături de Regele Suediei și alte celebrități. Spectacolul a fost digital, susținut de hologramele celor patru artiști.
ABBA-tarurile, reprezentări din perioada de glorie
Revenirea ABBA, după patru decenii, a avut loc fără artiștii pe scenă. În schimb, cei patru suedezi au fost reprezentați de avataruri digitale în cadrul turneului ABBA Voyage.
Avatarurile, poreclite ”ABBA-taruri”, au vocile și mișcările adevăraților Agnetha Faltskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson și Anni-Frid Lyngstad.
Hologramele înfățișează membrii trupei exact așa cum erau în anii '70, în perioada lor de glorie.
Primul dintre concertele digitale a avut loc pe 26 mai, în Parcul Olimpic din Londra, cu o capacitate de 3.000 de locuri.
Dar cum am ajuns la ABBA în turneu virtual? Există o lungă istorie a concertelor virtuale.
Primele concerte virtuale au apărut în anii '90
Unii dintre primii inovatori în materie de concerte virtuale au apărut la sfârșitul anilor '90.
Compania muzicală sud-coreeană SM Entertainment a experimentat pentru prima dată cu spectacole holografice pentru trupa de băieți H.O.T. în 1998. Având un program din ce în ce mai încărcat, un turneu virtual ar fi permis trupei să apară în mai multe locuri decât ar fi fost posibil din punct de vedere fizic pentru membri.
Din nefericire, turul a fost un eșec și a trebuit să treacă încă un deceniu până când tururile virtuale au luat amploare în Coreea de Sud.
Superstarul K-pop Psy, artistul din spatele pieselor "Gangnam Style" și ”That That”, a adoptat turneele virtuale în 2013. A susținut astfel de spectacole în peste 20 de locații din Coreea de Sud.
Marea apariție a lui 2Pac
Unul dintre cele mai mari momente care au impulsionat elementele virtuale ale performanței în muzica occidentală a fost apariția lui 2Pac la Coachella 2012, la 15 ani de la moartea sa.
O hologramă a lui 2Pac s-a alăturat lui Snoop Dogg și Dr. Dre pe scenă pentru a interpreta piesele sale "Hail Mary" și "2 of Amerikaz Most Wanted".
Concerte de jocuri video
Duran Duran Duran a intrat în istorie ca fiind una dintre primele trupe importante care au susținut un concert într-o lume virtuală atunci când au urcat pe scenă, în 2006, în jocul "Second Life".
De la debutul lui Duran Duran Duran în "Second Life", alte concerte live din jocuri video au avut loc în Minecraft și Fortnite.
Minecraft a găzduit chiar și un festival de muzică virtuală numit Fire Festival, în timp ce Fortnite a organizat concerte interactive susținute de Travis Scott, BTS, Diplo și Ariana Grande.
Concertele în perioada de pandemie
Industria muzicală a trebuit să găsească o modalitate de a-și menține pe linia de plutire artiștii și echipele de producție.
Billie Eilish a încercat și ea concertele virtuale în plină pandemie. Nick Cave a înregistrat un concert de pian intim la un Alexandra Palace gol din Londra pentru un concert virtual în 2020.
În timp ce pandemia a însemnat pentru multe vedete îmbrățișarea concertului virtual pentru prima dată, noul spectacol incredibil al ABBA ar putea dovedi că formatul va supraviețui restricțiilor din ultimii ani.
ABBA. formația suedeză de muzică pop, s-a înființat în 1997. Cei patru membrii ai trupei au activat până în 1982, iar în 2016 s-au reunit. Numele formației este un acronim pentru numele membrilor: Agnetha Faltskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson și Anni-Frid Lyngstad.