Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

A început votul intern pentru alegerea noului președinte USR. Cine sunt cei patru candidați pentru șefia partidului

A început votul intern la USR pentru alegerea unui nou președinte. Cătălin Drulă și-a anunțat demisia după rezultatul dezastruos de la alegerile locale și europarlamentare, iar acum se caută un nou lider.

Inițial s-au înscris zece candidați, dar numai patru au rămas în cursă. Doi s-au retras chiar în ziua votului.

În cursa pentru șefia USR au rămas Elena Lasconi, Cristian Seidler, Vasile Filip și Radu Hossu. Membrii partidului au timp până miercuri la ora 12:00 să voteze noul președinte.

Dacă niciun candidat nu va obține 50% + 1 dintre voturi, atunci va fi organizat și turul al doilea. Potrivit informațiilor Euronews, Elena Lasconi se bucură acum de o susținere puternică în interiorul partidului.

Ea s-a înscris în USR în 2019, iar pe 9 iunie a câștigat al doilea mandat consecutiv de primar în Câmpulung Muscel, după ce a obținut aproape 70% din voturi. Chiar dacă a fost retrasă cu scandal de pe lista pentru alegerile europarlamentare, Lasconi este cotată acum cu prima șansă pentru a prelua ștafeta de la Cătălin Drulă.

Cine e principalul contracandidat al Elenei Lasconi

Principalul contracandidat al Elenei Lasconi pare să fie deputatul Cristian Seidler, în prezent vicepreședinte al Comisiei pentru Muncă. El are o experiență de peste 10 ani în domeniul resurselor umane și este cel mai vechi membru de partid aflat în cursă. Chiar dacă vrea să conducă partidul, Seidler nu și-ar dori să candideze și pentru alegerile prezidențiale.

Nici jurnalistul Radu Hossu nu ar vrea să intre în cursa pentru Cotroceni, în cazul în care va fi ales următorul președinte al USR. El s-a implicat activ în numeroase acțiuni umanitare după începutul războiului din Ucraina, iar președintele Volodimir Zelenski l-a decorat pentru sprijinul acordat soldaților.

Candidatul cu cea mai puțină notorietate ar fi IT-istul Vasile-Gabriel Filip. Acesta este absolvent al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanța și activează în cadrul USR din anul 2019.

Peste 25.000 de membri au drept de vot la aceste alegeri interne. Noul președinte își va prelua mandatul sâmbătă, în cadrul unui congres organizat de USR în Capitală.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE