După ce forțele Rusiei au preluat controlul asupra orașului Mariupol, medicii și asistenții de la cel mai mare spital din oraș au fost nevoiți să lucreze în condiții extreme. Unul câte unul au reușit să fugă și, ajunși acum în Kiev, își amintesc ororile trăite în timpul ocupației rusești.
„Cel mai greu lucru pe care a trebuit să-l vedem cu toții au fost morțile copiilor. I-am văzut și mi-am amintit de fiecare, de la prima fetiță care ne-a fost adusă și până la ultimele două”, a declarat Dimitri Gavro, asistent medical la Spitalul nr. 2 din Mariupol.
„Ei (soldații ruși n.r.) au intrat în spital, și au stabilit propriile reguli și proceduri. Toate etajele erau (controlate de n.r.) soldații ruși. Ei numărau pacienții, numărau angajații, astfel încât nimeni să nu plece. Au spus că, dacă medicii pleacă, vor trage”, a menționat Marina Gorbach, asistent medical de la Spitalul nr. 2 din Mariupol.
Medicii au tratat pacineți sub amenințarea rușilor
O infirmieră rănită de un lunetist rus a fost scoasă din spital învelită într-o pătură. Un alt cadru medical, dezgustat de gândul că trebuie să lucreze pentru cei care i-au distrus casa, s-a strecurat pe o ușă laterală și a reușit să fugă. Acum medicii din Mariupol deschid un spital public mai mic, pentru a-i ajuta pe ucrainenii strămutați care au nevoie de îngrijire.
„Medicii noștri, specialiștii și toți cei pe care îi cunoaștem, de fiecare dată ne sunăm unii pe alții, ne spunem că ne vom întoarce cu siguranță. Mariupol este Ucraina”, a precizat Olga Holybchenko, directorul spitalului nr. 2 din Mariupol.
O mare parte din infrastructura medicală a Ucrainei va trebui reconstruită de la zero. Organizația Mondială a Sănătății a documentat 715 atacuri asupra sistemului de sănătate din Ucraina, în timpul războiului. Un studiu publicat recent de Centrul Ucrainean de Asistență Medicală arată că aproape 80% dintre unitățile medicale din Mariupol au fost avariate sau distruse.