Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Trend periculos: Ulei de măsline, pe stomacul gol. Ce spun nutriționiștii

Cura cu ulei de măsline pe stomacul gol. Este noul trend controversat care circulă pe platformele de socializare.

Mulți creatori de conținut a căror specializare este incertă le recomandă oamneilor să beau un shot de ulei de măsline dimineața ca să-și îmbunătățească sănătatea. Medicii susțin însă că acest obicei aduce doar calorii în plus și nu este recomandată persoanelor cu probleme digestive.

Uleiul de măsline extravirgin conține substanțe antioxidante și antiinflamatorii

Unii specialiști spun că uleiul de măsline extravirgin conține substanțe antioxidante și antiinflamatorii care îmbunătățesc digestia. Pentru a avea acest efect, uleiul vegetal trebuie inclus în dieta zilnică. Mediul online este plin de clipuri în care internauții recomandă sau spun că au inclus în alimentația lor uleiul de măsline extravirgin consumat dimineața pe stomacul gol.

Dr. Alan Mandell, chiropractician: Atunci când intestinele sunt blocate și lucrurile nu funcționează cum trebuie, luați o linguriță sau două de ulei de măsline extravirgin. La prima oră dimineața, pe stomacul gol. Acest lucru va face ca tranzitul prin intestin să fie mult mai ușor. Uleiul de măsline extravirgin va înmuia scaunul, făcând mult mai ușor să vă goliți complet intestinele. Așa că atunci când aveți acea senzație inconfortabilă, beți uleiul de măsline extravirgin și corpul vostru vă va iubi.

Oamenii spun că uleiul de măsline extravirgin consumat în acest fel le-a redus balonarea

Majoritatea reacțiilor din mediul online sunt pozitive. Oamenii spun că uleiul de măsline extravirgin consumat în acest fel le-a redus balonarea, a acționat ca un laxativ natural și le-a stabilizat nivelul de insulină din sânge.

Pe de altă parte, mai mulți nutriționiști citați de revista Time au demontat trendul și au explicat de ce nu este bine să consumăm uleiul în acest fel. Cei mai mulți spun că doar o lingură de ulei de măsline are aproape 120 de calorii, prea multe pentru cei care încearcă să piardă în greutate.

Nutriționiștii din Time recomandă mai degrabă consumul de grăsimi sănătoase luate din alte alimente, precum avocado sau nuci.

Medic nutriționist: Uleiul de măsline nu te ajută, în mod particular, să slăbești

Dr. Șerban Damian, medic nutriționist sportiv: Nu mi se pare logică asocierea dintre consumul unui aliment bogat în grăsime și slăbit. Deci nu, nu te ajută, în mod particular, să slăbești, te ajută să fii mai sănătos, te ajută să dai gust bun mâncării, să aduci niște nutrienți importanți în alimentație. Dar nu l-aș lega strict de actul de scădere greutate.

Mai mult, experții spun că uleiului de măsline îi lipsește cea mai importantă componentă alimentară prietenoasă cu intestinele – fibra. Din acest motiv, dieta cu acest ulei vegetal nu este recomandată celor cu probleme digestive.

”Din punctul meu de vedere, sunt pure invenții”

Dr. Șerban Damian, medic nutriționist sportiv: Din punctul meu de vedere, sunt pure invenții, pentru că așa o practică mai aparte ți se pare că vine cu ceva special față de aceeași lingură de ulei pe care poți să o pui în salată sau la gătit sau mai știu eu unde și să ai fix aceleași beneficii. Nu ne ajută să slăbim, poate doar faptul că nu îți mai vine să mănânci altceva și îți tai din caloriile totale. Dar în mod particular, uleiul nu are nimic special să te ajute să slăbești, ba din contră, fiind o sursă de grăsime. Deci este o treabă inventată, o proprietate atribuită așa, din senin, uleiului.

Cu toate că oamenii se filmează în timp ce beau ulei de măsline extravirgin, la care mai adaugă ghimbir sau zeamă de lămâie. Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA susține că o lingură jumătate de ulei de măsline pe zi poate reduce riscul de boli coronariene. Pentru a obține însă acest beneficiu ar trebui ca uleiul să fie folosit, în locul grăsimilor saturate. În acest fel nu crește numărul total de calorii consumate zilnic.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE