Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fostul șef FIFA, dezvăluire surprinzătoare înainte de Cupa Mondială: „Alegerea Qatarului a fost o greșeală”. Rolul lui Nicolas Sarkozy în luarea deciziei

Fostul președinte FIFA, Sepp Blatter, a numit „o greșeală” alegerea Qatarului ca țară-gazdă a Campionatului Mondial de Fotbal. Într-un interviu acordat publicației elvețiene Tager-Anzeiger. Blatter a dezvăluit și care era țară care ar fi trebuie să găzduiască competiția.

Controversele privind alegerea Qatarului ca țară care să organizeze Cupa Mondială de fotbal au apărut imediat după anunțarea deciziei. S-a vorbit mult despre condițiile în care au lucrat muncitorii care au fost aduși în țară pentru a construi stadioanele și infrastructura necesară desfășurării competiției.

Acum, Sepp Blatter, care conducea FIFA la momentul alegerii țării-gazdă, vorbește despre faptul că țara asiatică nu era cea mai potrivită pentru organizarea competiției, precizând că SUA ar fi trebuit aleasă țara-gazdă.

„Este o țară prea mică. Fotbalul și Cupa Mondială sunt prea mari pentru asta”

„Alegerea Qatarului a fost o greșeală. La momentul respectiv, în cadrul Comitetului Executiv, am fost de acord ca Rusia să primească Cupa Mondială din 2018, iar SUA pe cea din 2022. Ar fi fost un gest de pace dacă cei doi adversari politici de lungă durată ar fi găzduit unul după altul Cupa Mondială”, a dezvăluit Sepp Blatter, în interviul acordat Tager-Anzeiger.

Întrebat din ce cauză nu condiseră Qatarul țara potrivită pentru a găzdui Campionatul Mondial de Fotbal din 2022, șeful FIFA a răspuns: „Este o țară prea mică. Fotbalul și Cupa Mondială sunt prea mari pentru asta.”

Nicolas Sarkozy ar fi intervenit în favoarea Qatar

Sepp Blatter a mai spus că fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a avut un rol esențial în alegerea țării asiatice și i-a transmis dorința sa lui Michel Platini.

Platini, care a fost președintele UEFA în perioada în care s-a ales țara-gazdă, i-ar fi spus lui Blatter că planul de a acorda Statelor Unite competiția din 2022 nu mai poate fi realizat.

„Mi-a spus că fusese invitat la Palatul Élysée, unde președintele francez de atunci, Sarkozy, tocmai luase prânzul cu prințul moștenitor al Qatarului. Sarkozy i-a spus lui Platini: Vezi ce puteți face tu și colegii tăi de la UEFA pentru Qatar atunci când se va acorda Cupa Mondială”, a dezvăluit fostul președinte al FIFA.

Qatar, acuzat că a exploatat muncitorii

În primăvara acestui an, presa scria că organizatorii Cupei Mondiale din Qatar au recunoscut că lucrătorii au fost exploatați în timp ce erau contractați pentru pregătirea infrastructurii necesare desfășurării meciurilor de la Cupa Mondială.

„S-a constatat că trei companii nu sunt conforme în mai multe domenii”, declarau organizatorii Cupei Mondiale din Qatar într-un comunicat emis la acea vreme.

„Mulți dintre agenții de securitate cu care am vorbit știau că angajatorii lor încalcă legea, dar s-au simțit neputincioși să-i conteste”, a declarat Stephen Cockburn de la Amnesty International. „Epuizați din punct de vedere fizic și emoțional, lucrătorii au continuat să se prezinte la serviciu sub amenințarea cu sancțiuni financiare – sau mai rău, rezilierea contractului sau deportarea”. Totodată, în vara acestui an, autoritățile din Qatar au arestat cel puțin 60 de muncitori care protestau din cauza condițiilor îngrozitoare de la locul de muncă.

Ca urmare a acestor evenimente, Human Rights Watch a cerut celor de la FIFA și guvernului din Qatar să îmbunătățească compensațiile pentru lucrătorii migranți și familiile acestora. Grupul pentru drepturile omului a cerut un „program cuprinzător de remediere pentru lucrătorii care au suferit vătămări grave, inclusiv decese, răniri și furt de salarii” în timp ce lucrau la proiecte legate de Cupa Mondială.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE