Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șefa Trezoreriei americane, Janet Yellen, îngrijorată de invazia de importuri ieftine din China. Mesajul transmis de ea într-o vizită oficială

Aflată în a doua vizită de patru zile în China în mai puțin de 12 luni, șefa Trezoreriei americane, Janet Yellen, a transmis un avertisment Guvernului de la Beijing în ceea ce privește excesul de produse chinezești care au ajuns să inunde țările lumii.

Janet Yellen a cerut "condiții de concurență echitabile" pentru companiile americane și a îndemnat statul chinez să ia măsuri.

Șefa Trezoreriei americane, îngrijorată de China

Din cauza exporturilor chinezești ieftine, sunt amenințate locurile de muncă din SUA, dar și din alte țări. Practic, este vorba de produse ieftine în mod artificial. Iar această supraproducție ar urma să inunde piața mondială.

China are o așa-zisă supracapacitate industrială, ceea ce ar putea duce la propagarea globală a "exceselor de producție chinezești", din cauza subvențiilor, mai ales în domeniul energiei verzi. Aceste ajutoare au impulsionat companiile din China să-și mărească enorm producția.

Iar americanii sunt direct interesați de acest aspect într-un an în care vor avea loc alegeri în SUA și în care președintele Joe Biden vrea să stimuleze producția de energie verde locală, în speranța de a o folosi în campania electorală.

"Am mai văzut această problemă. Acum un deceniu, susținerea guvernamentală masivă oferită de Partidul Comunist Chinez a produs oțel chinezesc sub costurile reale, care a inundat piața globală și a decimat industrii din întreaga lume și din Statele Unite. I-am spus clar președintelui Biden că nu voi accepta această realitate din nou", a precizat Janet Yellen, citată de Boursorama.

Un exemplu a ceea ce o îngrijorează și mai mult pe Janet Yellen este creșterea rapidă a exporturilor de mașini electrice, baterii pentru aceste mașini, panouri solare sau alte produse chinezești folosite pentru tranziția către o economie verde. Iar asta se observă chiar și în România, unde unii producători chinezi de mașini electrice surclasează Dacia Spring și la preț și la performanțe. În acest sens, Uniunea Europeană a demarat niște verificări, pe care China le-a numit "protecționism".

Astfel, după cum spune Janet Yellen, "viabilitatea firmelor americane și din alte țări este pusă sub semnul întrebării. (...) Aceasta include și problema supracapacității industriale a Chinei. SUA și alte țări sunt îngrijorate de posibila răspândire globală a acesteia".

Supraproducție economică în China

Totodată, având în vedere că economia Chinei cunoaște o supraproducție, Janet Yellen a sugerat Guvernului să stimuelze cererea pe piața internă. Ea a discutat cu premierul Li Qiang și cu ministrul chinez al Finanțelor, Lan Foan, dar a avut întâlniri și cu guvernatorul Băncii Centrale a Chinei, Pan Gongsheng și cu fostul vicepremier, Liu Hei.

Yellen a avut o întâlnire și cu guvernatorul provinciei Guangdong, cea mai bogată din China, care susține mare parte din producție Chinei și a dat asigurăti că Statele Unite vor "o relație economică sănătoasă cu China".

Cu toate că unii analiști au spus că Yellen ar fi amenințat China cu noi taxe de import, Trezoreria de la Washington a dezmințit această informație.

Beijingul nu vede însă o problemă în toată această situație, după cum a precizat Beijingul luna trecută.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE