Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, hub pentru specialiștii în energie nucleară. Politehnica București va pregăti inginerii pentru viitoarele centrale nucleare

România va pregăti la Universitatea Politehnică viitorii specialiști în energie nucleară din toată Europa. Țara noastră este prima, din afara Statelor Unite, care va avea un reactor modular mic, în baza unui parteneriat între guvernul român și cel american. Fostul secretar al Statelor Unite, John Kerry, a anunțat extinderea investițiilor în astfel de reactoare în Polonia, Cehia și Slovacia.

John Kerry a asistat la o demonstrație în simulatorul centrului de comandă al reactorului modular de mici dimensiuni NuScale, aflat la Universitatea Politehnica București. România va fi prima țară din Europa care va folosi tehnologia revoluționară la Doicești, pe locul fostei termocentrale din localitate. Înaltul oficial american a anunțat, în premieră, că vor fi construite și alte mini-centrale nucleare în regiune.

Universitatea Politehnica va pregăti viitoarele generații de ingineri nucleariști care vor lucra în aceste centrale.

Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica București: Secretarul de stat Kerry a girat în numele guvernului american și a președintelui american, punând Politehnica în centrul acestei cooperări. Toată resursa umană se va pregăti în centrul de testare de la Politehnica București.

Centralele NuScale vor înlocui vechile termocentrale pe cărbune.

O centrală cu 6 module, așa cum va fi cea de la Doicești, va crea peste 2.000 de locuri de muncă și ne va ajuta să evităm producerea a 4 milioane de tone de dioxid de carbon pe an.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE