Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: Puterea de concentrare a copiilor este afectată de poluare

Poluarea cauzată de trafic afectează nu doar plămânii, ci și puterea de concentrare a copiilor, arată un studiu realizat de Institutul de Sănătate Globală din Barcelona.

Mai exact, cercetătorii au analizat efectele dioxidului de azot, emanat în mare parte de mașini, asupra celor mici, dar și a femeilor însărcinate.

În acest studiu au fost incluși 1700 de copii cu vârste între 2 și 8 ani, dar și mai multe femei însărcinate, din Spania.

Cercetătorii au evaluat nivelul de dioxid de azot căruia sunt expuși și apoi au corelat aceste informații cu nivelul de concentrare, care era măsurat cu anumite teste pe calculator.

Poluarea afectează bebelușii chiar înainte de a se naște

Concluziile sunt că cei care locuiau în zone mai poluate, cu un nivel mai ridicat de NO2, aveau dificultăți mai mari de concentrare.

În plus, o altă constatare importantă este că poluarea afectează bebelușii încă înainte de naștere, dacă mamele sunt expuse unui nivel mare de poluare în perioada sarcinii.

Totodată, cercetătorii spanioli au descoperit că poluarea afectează mai mult băieții decât fetele. Motivul este că, "la băieți, asocierea dintre expunerea la NO2 și funcția dedicată atenției poate dura mai mult timp, deoarece creierul lor se maturizează mai lent, ceea ce i-ar putea face mai vulnerabili", explică unul dintre autorii studiului.

Dar dincolo de efectele negative pe care poluarea le are asupra puterii de concentrare a copiilor, lista cu efecte negative este mult mai lungă.

Copiii care locuiesc în zone cu trafic intens, unde nivelul de poluare este foarte ridicat, au, printre altele, un risc crescut de apariție a infecțiilor respiratorii acute, cum ar fi pneumonia, astmul, boli cardiovasculare cronice, inclusiv cancer.

Statisticile sunt îngrijorătoare - în jur de 1.200 de copii și adolescenți din Europa mor, în fiecare an, din cauza bolilor cauzate de poluare potrivit estimărilor Agenției Europene de Mediu. Dacă ne referim și la adulți, atunci numărul deceselor depășește 300 de mii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE