Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Raport | Schimbări în piața de lux. Tinerii colecționari investesc în sneakersi, poșete de lux și dinozauri

Un nou raport arată că anul 2023 a avut performanțe neașteptate în segmentul de lux la nivel internațional. Un metru pătrat a fost vândut și cu aproximativ 40.000 de Euro în Dubai.

Totodată, primul conac digital MetaReal din lume a fost vândut cu 11,2 milioane de dolari, potrivit Sotheby’s International Realty.

Cum a evoluat piața imobiliară în 2023 și ce ne spune despre 2024

Anul 2023 a fost despre ajustarea pieței imobiliare în perioada post-pandemie, la un nivel mai îndrăzneț, unde cererea a fost în mod cert prezentă. Zonele care încep să atragă investitorii includ Australia, Mexic, Arabia Saudită și Turcia, potrivit raportului Sotheby’s International Realty.

Liderul în servicii imobiliare a deschis 64 de noi birouri, conectând astfel același serviciu consecvent de real estate în toate colțurile lumii. Sotheby’s International Realty începe anul 2024 fulminant, prezent în 83 de țări și teritorii, cu peste 1.100 de birouri și peste 26.500 de consultanți.

Recorduri în segmentul super-luxury din Dubai

Piața imobiliară de lux din Dubai a atins noi recorduri în 2023, cu tranzacții notabile înregistrate în segmentul super-luxury. Cumpărătorii din întreaga lume au fost interesați nu doar de proprietăți excepționale, ci și de beneficiile unui stil de viață premium care să completeze experiența unică a vieții în această destinație de lux. Au fost înregistrate prețuri de vânzare record pe tot parcursul anului, atingând 40.000 Euro pe metru pătrat, așadar marcând creșteri consecutive de la an la an din 2020, potrivit lui Chris Whitehead, Managing Partner, Dubai Sotheby's International Realty.

Printre factorii care au contribuit la acest boom se numără facilitățile de excepție oferite de proprietățile din Dubai, precum spații de recreere private, servicii de concierge personalizate și acces exclusiv la facilități de înaltă clasă. Se remarcă cererea crescută pentru proiecte imobiliare inovatoare, care integrează tehnologii de vârf și design contemporan: ”Mulți dintre cei mai renumiți arhitecți și designeri din lume vor să-și pună amprenta în Dubai”, spune Whitehead.

În ce investesc tinerii colecționari: dinozauri, sneakers și poșete de lux 

La nivel global, au loc schimbări semnificative în comportamentul consumatorilor și în abordarea investițiilor. Astfel, interesul tot mai mare este pentru colecționarea obiectelor de valoare și rarități.

Noua categorie a colecționarilor tineri își îndreaptă atenția către articolele de lux, de la artă contemporană, la piese de designer, sneakers și dinozauri. Acest trend indică o schimbare în percepția investițiilor.

De la începutul anului 2022, cel puțin șapte schelete de dinozauri, fie parțiale, fie complete, au fost adjudecate la prețuri uimitoare. Printre acestea, se află un schelet înalt de aproximativ trei metri al unui Gorgosaurus vechi de 80 de milioane de ani, rudă apropiată a Tyrannosaurus rex, adjudecat pentru 6,1 milioane de dolari. Pentru aceeași sumă, a fost adjudecat și un veritabil craniu de T. Rex. 

Vânzările care au doborât recorduri și au captat atenția pieței de lux în 2023 

  • PICASSO, Femme à la Montre (1932), 139,4 milioane de dolari . Tabloul a reprezentat lotul vedetă al sezonului de licitații Sotheby’s din luna noiembrie. 
  • KLIMT, Dame mit Fächer (Doamna cu un evantai), 108 milioane de dolari . Această capodoperă – ultimul portret creat de celebrul pictor vienez – s-a vândut la Londra în iunie 2023 pentru aproximativ 108 milioane de dolari, devenind cea mai valoroasă operă de artă vândută vreodată la licitație în Europa. 
  • Codex Sassoon  - În mai 2023, cea mai veche Biblie Ebraică, datând de la sfârșitul secolului al IX-lea, s-a vândut la New York pentru 38,1 milioane de dolari – un nou record pentru cel mai scump manuscris vândut vreodată la licitație.  
  • Puloverul cu oi al Prințesei Diana. Celebrul pulover s-a vândut la Londra pentru suma 1,14 milioane dolari. 

Colecția de obiecte personale ce au aparținut lui Freddie Mercury 

O vastă colecție de aproximativ 1,400 de obiecte personale ce au aparținut lui Freddie Mercury, legendarul solist al formației Queen au fost vândute în cadrul câtorva licitații tematice de excepție, colecție care a fost vizitată în Londra de un număr record de vizitatori de peste 140,000 de persoane. 

 

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE