Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Profesorul Dumitru Borțun, despre viitorul politic al Gabrielei Firea. ”A intrat într-un con de vinovăție colectivă”

Cu aproximativ un an rămas până la alegerile locale, PSD nu poate renunța la capitalul politic adus de Gabriela Firea, a declarat profesorul Dumitru Borțun, în direct la Euronews România. Expertul în comunicare politică a explicat că fostul ministru al Familiei a intrat într-un ”con de vinovăție colectivă” în contextul scandalului neregulilor descoperite în azilurile groazei, dar, cu toate acestea, Marcel Ciolacu, președintele PSD, ”nu poate să renunțe complet” la ea deoarece cuplul Firea-Pandele ”reprezintă o mare putere pe care puțini și-o pot imagina”.

Deși premierul Marcel Ciolacu a evitat să răspundă dacă PSD o mai sprijină pe Firea la Primăria Capitalei, fosta jurnalistă ar fi singura variantă valabilă pe care o au acum social-democrații, a mai evidențiat profesorul universitar Dumitru Borțun.

Profesorul Dumitru Borțun, după demisia Gabrielei Firea: ”Marcel Ciolacu se află între ciocan și nicovală”

În direct la Euronews România, expertul în comunicare politică Dumitru Borțun a menționat că premierul Marcel Ciolacu se află ”într-o situație foarte dificilă”, ca urmare a demisiei Gabrielei Firea de la conducerea Ministerului Familiei, și a lui Marius Budăi de la Ministerul Muncii.

Marcel Ciolacu se află într-o situație foarte dificilă. Practic, se află între ciocan și nicovală. Pe de o parte, este nevoie de o despărțire a partidului cel puțin la nivelul conducerii de Gabriela Firea care a intrat într-un con de vinovăție colectivă și prin contribuția mass-media și prin contribuția unor voci de oameni politici. E în conul acela de vinovăție”, a declarat prof.univ. Dumitru Borțun din cadrul Facultății de Comunicare şi Relaţii Publice a Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti – SNSPA.

Cu toate acestea, Dumitru Borțun a explicat de ce Marcel Ciolacu, liderul PSD, nu poate ”să renunțe complet” la Gabriela Firea.

”Pe de altă parte, (Ciolacu, n.red) nu poate să renunțe complet la domnia sa (la Gabriela Firea, n.red), pentru că acel cuplu Firea-Pandele reprezintă o mare putere pe care puțini și-o pot imagina cât e de mare.

Este vorba despre un grup de interese important, de oameni de afaceri. Este vorba despre un segment foarte important de funcționărime, de resurse administrative care nu sunt doar funcționarii administrației de stat, cum îi știm noi. Sunt tot felul de cadre de conducere, de oameni care pot apăsa pe butoane și mobiliza niște oameni, în cazul unor alegeri de pildă, în cazul unor alte evenimente politice”, a mai precizat Borțun.

Dumitru Borțun, despre cum abordează Marcel Ciolacu relația cu Gabriela Firea. ”Are un comportament de tipul: adio, dar rămâi cu mine”

Expertul în comunicare politică a subliniat că ”acest aparat care se numește administrație publică locală este o mare resursă politică, lucru pe care l-a înțeles pentru prima dată Liviu Dragnea, când a organizat Consiliul național al Consiliilor județene, unde s-a ales președinte”.

”Și-a dat seama cât este de importantă această pârghie pentru a influența din punct de vedere politic țara la nivel local. Ori aici, avem de-a face cu o astfel de pârghie; cuplul Pandele-Firea.

Să nu minimalizăm această valoare - se numește rezervă politică și domnul Ciolacu știe foarte bine. Are un comportament de tipul: adio, dar rămâi cu mine”, a precizat prof. Borțun.

PSD ar putea miza în continuare pe candidatura Gabrielei la Primăria Capitalei în 2024. ”Altă variantă la fel de valabilă nu au”

Cât despre discuțiile pentru o eventuală candidatură la alegerile locale din 2024, Dumitru Borțun este de părere că Marcel Ciolacu încearcă să amâne decizia ”apele se vor liniști când se va mai uita”.

”(Ciolacu, n.red) încearcă să amâne decizia până când se va naște un nou moment care să abată atenția opiniei publice asupra lui. Apele se vor liniști când se va mai uita sau când vor apărea dovezi ale faptului Gabriela Firea nu a fost implicată în mod direct și nu avea de unde să știe.

Când lucrurile astea se vor fi așezat se va putea relua discuția pentru din punctul de vedere al conducerii PSD, doamna Firea reprezintă o speranță pentru Primăria Bucureștiului. Altă variantă la fel de valabilă nu au”, a afirmat Dumitru Borțun, la Euronews România.

Expertul în comunicare politică a mai spus că Gabriela Firea, fost primar al Capitalei, ”are încă un capital politic foarte important pentru o parte a electoratului”, motiv pentru care ”jocul nu este făcut” în legătură cu alegerile din 2024 pentru Primăria Municipiului București.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE