Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Poluarea omoară peste 20.000 de români în fiecare an

Poluarea, inamicul uneori invizibil, omoară peste 20.000 de români anual. La nivel global, ultimele date arată că unul din șase decese a fost provocat de poluare. A ucis mai mulți oameni decât războaiele, drogurile sau bolile grave la un loc. Experții de mediu atrag atenția asupra faptului că în următorii 50 de ani Bucureștiul nu va mai putea fi locuit în mod decent din cauza poluării.

Majoritatea țărilor din UE depășesc limitele de poluare recomandate de OMS

La nivelul Uniunii Europene majoritatea țărilor depășesc limitele de poluare recomandate de OMS.

Oana Neneciu, Ecopolis, expert de mediu: „Cele mai poluate orașe din Europa sunt în Polonia, Varșovia, Cracovia, apoi avem România, București, Bulgaria, Sofia. Atena este una dintre cele mai poluate capitale. Budapesta iarăși a avut o creștere semnificativă în ultimul timp și mai este în nordul Italiei, care este puternic industrializată și din cauza asta e și foarte poluată.”

România se află în topul celor mai poluate țări din Uniunea Europeană, iar Capitala stă cel mai prost la acest capitol. În București și Ilfov sunt 30 de stații de monitorizare și senzori din rețeaua națională, dar aproape o treime nu funcționează. ONG-urile au amplasat peste 100 de senzori, dar măsurătorile nu sunt luate în calcul de către oficiali. Acum există o inițiativă legislativă pentru a schimba asta.

Dragoș Popescu, senator, USR: „Am dorit să introducem aceste măsurători, care sunt realizate de rețele paralele de senzori ca măsurători informative, astfel încât, de exemplu, Bucureștiul, care trebuie să-și facă un plan de calitatea aerului, să poată să ia doar informații de acolo.”

România are deja o condamnare la Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru depășiri ale particulelor de poluare din București, dar pentru că nu există senzori suficienți România nu are o evidență clară a poluării.

Cauzele principale ale poluării sunt traficul și emisiile de carbon din arderile de gaze

Cauzele principale ale poluării sunt traficul și emisiile de carbon din arderile de gaze. Poluarea provoacă peste 20.000 de decese în România în fiecare an, iar dintre acestea 12.000 sunt doar în București.

Radu Țincu, medic primar, Spitalul Floreasca: „Nu discutăm doar de afectare pulmonară cronică, ci discutăm și de afectare cardiovasculară, care, de cele mai multe ori, este secundara faptului că oxigenul nu mai trece cu la fel de mare ușurință prin țesutul pulmonar.”

Bărbat: „Sunt momente când efectiv te ustură nasul când respiri.”

Bărbat: „Poluarea este foarte mare, dar eu consider că nimeni n-o să-și cumpere niciodată mașini electrice, pentru că și alea sunt foarte, foarte scumpe.”

Bărbat: „Deschizi geamurile de la mașină și nu poți să respiri sau respiri gaze de eșapament, pe care chiar le simți.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE