Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Israelul va închide birourile Al Jazeera din țară pe fondul creșterii tensiunilor

Guvernul israelian a votat pentru închiderea Al Jazeera, pe fondul tensiunilor crescânde legate de acoperirea de către această instituție de presă a războiului din Gaza.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat duminică că cabinetul său a votat în unanimitate pentru închiderea birourilor locale ale postului de televiziune deținut de Qatar.

El a dezvăluit decizia guvernului pe X, deși alte detalii nu au fost clare.

”Guvernul meu a decis în unanimitate: canalul de incitare Al Jazeera se va închide în Israel”, se arată în postarea în ebraică.

Reporteri fără frontiere a condamnat decizia pe X, calificând-o drept „legislație represivă” care vizează „cenzurarea canalului pentru acoperirea sa a războiului din Gaza”.

Implicațiile pentru televiziunea de știri nu au fost imediat evidente - de exemplu, când va intra în vigoare interdicția și dacă decizia este permanentă sau temporară.

Nu a fost disponibil niciun comentariu imediat de la sediul Al Jazeera din Doha, Qatar.

Cu toate acestea, un corespondent al radiodifuzorului a declarat că ordinul va afecta doar operațiunile sale din Israel și din Ierusalimul de Est. Operațiunile din teritoriile palestiniene nu vor fi afectate, au adăugat aceștia.

Israelul a avut o relație tensionată cu Al Jazeera, acuzând-o de părtinire împotriva țării.

Al Jazeera a fost unul dintre puținii radiodifuzori care a rămas în Gaza în timpul războiului, transmițând consecințele atacurilor aeriene israeliene și spitalele supraaglomerate.

Aceasta a acuzat Israelul de masacre și crime de război, în timp ce Israelul acuză Al Jazeera de colaborare cu Hamas.

Jurnalista Al Jazeera Shireen Abu Akleh a fost împușcată mortal de un soldat israelian în timp ce făcea un reportaj în Jenin, în Cisiordania ocupată. În decembrie, un atac aparent israelian a ucis mama, tatăl și alți 20 de membri ai familiei corespondentului Al Jazeera, Momen Al Sharafi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE