Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Omagiu adus lui Constantin Brâncuși la Craiova: Expoziții, evenimente culturale și dezvăluiri despre viața și opera sculptorului

Unii îl numesc „Titanul”, alții „părintele sculpturii moderne”. Se împlinesc 148 de ani de la nașterea sculptorului Constantin Brâncuși. Cu acest prilej, la Craiova  orașul în care Brâncuși a urmat primele studii în domeniul sculpturii, se desfășoară o serie de evenimente culturale care au în prim-plan opera și muzele artistului. De altfel, o parte din operele de la începutul carierei sale, cum ar fi Sărutul, Cap de Copil sau copia Domnisoarei Pogany se găsesc la Craiova, la Muzeul de Artă. Aceesul în muzeu a fost gratuit astăzi, de ziua lui Brâncuși.

 De ziua lui Brâncuși, zeci de elevi și profesori, dar și  alți pasionați de artă care au vrut să îi aducă un omagiu marelui sculptor, au trecut pragul Muzeului de Artă din Craiova. Aici sunt expuse o parte din operele sale de la începutul carierei. 

Camelia Mitrache- profesor Colegiul Economic Gheorghe Chițu Craiova: ”Am venit să vizităm expoziția Brâncuși, vrem să le prezentăm elevilor opera lui Brâncuși și să îi familiarizăm cu faptul că astăzi se împlinesc 148 de ani de la nașterea marelui sculptor.”

Valentina Călin-muzeograf Muzeul de Artă Craiova: ”Cabinetul Constantin Brâncuși cuprinde cea  mai importantă piesă și anume Sărutul 1907, în piatră de magna, alături de piesele lui de început Capul lui Vitellius, bustul împăratului roman Vitellius, făcut când era elev la Școala de Arte la București și continuând cu cele două lucrări și anume Orgoliul 1905 și Capul de Băiat 1907 tot bronz, ambele făcute la Paris.” 

Pentru a-l omagia pe părintele sculpturii moderne, în curtea Muzeului de Artă Craiova a fost creat un centru muzeal turistic. Prisma de sticlă îl face unicat în lume. Concret, este vorba despre un ou uriaș de sticlă, intitulat ”Prisma lui Brâncuși”. Manuscrisele şi schiţele sale, păstrate în original în centrul Pompidou din Paris au fost aduse şi aici virtual. Şi bârnele de lemn pe care îşi sprijinea piatra brută înainte de a-i da viaţă au primit un loc de cinste în galerie. 

Cosmin Vasile- președintele Consiliului Județean Dolj: ”De când am inaugurat Centrul Cultural Brâncuși ne-am propus să avem câteva zile în fiecare an, Zilele Constantin Brâncuși, să fie sărbătorite la Craiova, locul unde marele sculptor a spus că s-a născut a doua oară.”

Brâncuș, subiect de cercetare pentru experți 

Constantin Brâncuși este încă subiect de cercetare pentru experți. La 148 de ani de la nașterea marelui sculptor, cercetătorul franco- român Doina Lemny, a prezentat la Craiova noile concluzii ale studiilor sale despre opera și muzele lui Brâncuși. 

Doina Lemny, cercetător franco -român: ”Mi-am propus să prezint ultimele cercetări care s-au concretizat în două cărți publicate la Paris. În prima din 2022 care se cheamă Brâncuși, la chose vraie, Brâncuși lucrul adevărat, pentru că el sublinia acest lucru. Arta lui vine din lucru adevărat. Iar a doua este o lucrare, Brâncuși și muzele lui pe care eu o gândeam de multă vreme 112/123 pentru că este subiect interesant de a vedea anturajul lui Brâncuși și raportul lui cu femeile, raportul cu muzele sale, raportul cu prietenele sale din care iese, aceasta va fi concluzia acestei prezentări și a cărții mele. Brâncuși a fost un om delicat, respectuos, politicos care a știut să iubească femeia mai mult cu privirea.” 

Muzeul de Artă Craiova este unul dintre primele muzee din lume care a deținut o colecție de opere Brâncuși. În 1943, în Palatul Jean Mihail, s-a deschis, după modelul expozițiilor universale, evenimentul „Săptămâna Olteniei”, unde au fost prezentate și trei opere: Orgoliu, Cap de copil și Sărutul. Artistul a fost elev la Școala de arte și meserii din Craiova, după care și-a continuat studiile la Școala Națională de Arte Frumoase București. Ulterior a plecat să studieze la Paris, acolo unde a și murit.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE