Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Oferta de dialog a lui Putin pentru Occident: ”Fără aroganţă, vanitate sau exclusivitate personală”

Vladimir Putin a lansat o oferă de dialog Occidentului în ceea ce privește securitatea și stabilitatea strategică, în contextul în care a fost învestit pentru al cincilea mandat de președinte al Rusiei. Liderul de la Kremlin a pledat pentru crearea unei noi ordini mondiale, care, în opinia sa ar trebui să fie un sistem multipolar ”de securitate echitabil şi indivizibil”.

"Noi nu respingem dialogul cu ţările occidentale. Depinde de ele (...) Intenţionează să încerce în continuare să frâneze dezvoltarea Rusiei, să continue politica de agresiune şi presiunea care nu a încetat ani la rând împotriva ţării noastre, ori să caute căi de cooperare şi pace?", a afirmat Putin la ceremonia de învestire desfăşurată marți la Marele Palat al Kremlinului, conform agenției EFE, citată de Agerpres.

Președintele rus a dat de înțeles că este deschis pentru a consolida relațiile cu ”toate ţările care văd în Rusia un partener fiabil şi onest”.

”Am fost şi suntem deschişi consolidării bunelor relaţii cu toate ţările care văd în Rusia un partener fiabil şi onest. Iar aceasta este efectiv majoritatea mondială", a mai spus Putin.

Putin susține că nu vrea discuții cu Occidentul ”de pe o poziţie de forţă”

De asemenea, Putin a susținut că dialogul cu Occidentul în materie de securitate şi stabilitate strategică este ”posibil”, însă a avertizat că acesta nu trebuie să se desfăşoare ”de pe o poziţie de forţă”, ci ”fără aroganţă, vanitate sau exclusivitate personală, şi numai în condiţii de egalitate, respectând interesele celuilalt”.

Liderul de la Kremlin a mai spus că Rusia va continua să lucreze la "formarea unei lumi multipolare şi a unui sistem de securitate echitabil şi indivizibil".

De asemenea, Putin a dat asigurări că securitatea poporului rus este o prioritate pentru el şi a amintit ”eroii” campaniei militare din Ucraina.

Liderul de la Kremlin a ordonat luni Armatei ruse să efectueze exerciţii militare cu simularea folosirii de arme nucleare tactice în Districtul Militar Sud, care include şi regiunile ucrainene anexate, în urma "provocărilor" şi "ameninţărilor" din partea unor oficiali occidentali şi implicării tot mai mari a Occidentului de partea Ucrainei în conflictul cu Rusia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE