Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vladimir Putin a ordonat exerciții cu arme nucleare, ca avertisment pentru aliații Ucrainei

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a dispus organizarea "în viitorul apropiat" a unor exerciţii nucleare la care vor participa în special trupe poziţionate în apropiere de Ucraina, drept răspuns la "ameninţările" occidentale faţă de Moscova, transmite Agerpres.

Moscova intenționează să organizeze un exercițiu militar care simulează utilizarea armelor nucleare tactice, a anunțat Ministerul Apărării, la doar câteva zile după ce Kremlinul a reacționat cu furie la comentariile unor înalți oficiali occidentali cu privire la războiul din Ucraina.

Exercițiile sunt un răspuns la ”declarațiile provocatoare și amenințările unor oficiali occidentali cu privire la Federația Rusă", a precizat luni Ministerul Apărării într-un comunicat, potrivit euronews.com.

Exercițiul are ca scop ”creșterea nivelului de pregătire a forțelor nucleare non-strategice pentru a îndeplini sarcini de luptă” și va avea loc la ordinul președintelui Vladimir Putin, potrivit comunicatului. Manevrele intenționează să implice unități de rachete ale Districtului Militar Sudic, alături de forțele aeriene și marinele rusești.

Rusia deține cel mai mare arsenal nuclear din lume

Este pentru prima dată când Rusia a anunțat public exerciții care implică arme nucleare tactice, deși forțele sale nucleare strategice organizează în mod regulat exerciții.

Armele nucleare tactice au un randament mai mic în comparație cu focoasele masive care înarmează rachetele balistice destinate să distrugă orașe întregi.

În schimb, armele nucleare tactice includ bombe aeriene, focoase pentru rachete cu rază scurtă de acțiune și muniții de artilerie și sunt destinate utilizării pe câmpul de luptă.

Rusia deține cel mai mare arsenal nuclear din lume, în mare parte moștenit de la Uniunea Sovietică.

De la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, Moscova a amenințat în mod repetat că și-ar putea folosi armele nucleare împotriva adversarilor săi - ceea ce ar fi prima dată în lume după ce SUA au bombardat Hiroshima și Nagasaki în august 1945.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE