Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Raport: Eurodeputații câștigă 8,6 milioane de euro din lobby. Sunt plătiți de companii din același sector în care fac legi

Aproape 70 la sută dintre europarlamentari câștigă sume uriașe din activitatea de lobby pentru companii care activează exact în sectoarele în care ar trebui să facă noi legi, arată un raport Transparency International. Nu este ilegal să aibă un doilea job, dar trebuie să fie mai transparenți cu sumele încasate de la companii, spun experții. După scandalul Qatargate de anul trecut, care a atras atenția asupra unor presupuse influențe străine în procesul legislativ din UE, legislatorii de la Bruxelles vor trebui să facă publice mai multe detalii despre veniturile proprii. Experții raportului susțin, însă, că noile norme nu sunt încă suficient de stricte pentru a evita conflictele de interese.

Eurodeputații câștigă 8,6 milioane de euro din lobby, potrivit unui raport Transparency International

Mai mult de două treimi dintre cei 705 membri ai Parlamentului European au job-uri suplimentare cu jumătate de normă, din care câștigă în total peste 8,6 milioane de euro pe an.

Un nou studiu publicat de Transparency International analizează finanțele europarlamentarilor care au un al doilea loc de muncă. În capul listei se află un parlamentar lituanian care a declarat trei milioane de euro pe an, lucrând pentru o companie imobiliară. El este urmat de un politician francez și apoi de unul maghiar, dar și de președintele Partidului Popular European, Manfred Weber.

Raphaël Kergueno, specialist politici publice Transparency International EU: „Este perfect legal să ai un job secundar, atâta timp cât ești transparent în legătură cu el. Dar, în mod evident, atunci când ne uităm la conținutul declarațiilor pe care le-au completat europarlamentarii, vedem unele activități care suscită într-adevăr îngrijorare. De exemplu, activități care implică o companie multinațională, în timp ce ei înșiși au fost însărcinați cu elaborarea legislației care ar putea afecta acea companie”.

Organizația Transparency International nu acuză niciun europarlamentar de încălcarea regulilor, dar cercetarea subliniază faptul că unii deputați europeni sunt plătiți de companii din același sector în care își desfășoară o mare parte din activitatea lor parlamentară. Printre cei implicați, polonezul Marek Belka a declarat pentru Euronews că întâlnirile sale cu Consiliul Director nu încalcă obligațiile de europarlamentar. Transparency International spune că potențialele conflicte de interese trebuie investigate, mai ales având în vedere scandalurile care au avut loc la Bruxelles în trecut.

Raphaël Kergueno, specialist politici publice Transparency International EU: „După cum vedem astăzi în alegerile europene, una dintre temele cheie este interferența străină. Și știm că, teoretic, conform regulilor de astăzi, este perfect acceptabil să primești bani poate de la guvernul unei țări terțe sau să ai o activitate, atâta timp cât ești transparent în legătură cu aceasta. Așadar, ceea ce susținem noi este interzicerea acestor activități secundare”.

Noile reguli din Parlamentul European îi vor obliga pe europarlamentari să publice informații mai detaliate despre finanțele lor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE