Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Klaus Iohannis, vizită în Coreea de Sud. Președintele va discuta despre cumpărarea de noi echipamente militare

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a început, luni, vizita oficială în Republica Coreea. Şeful statului a depus o coroană de flori la Cimitirul Naţional din Seul. Locul este dedicat celor care şi-au dat viaţa pentru ţară şi este situat într-un peisaj spectaculos în ceea ce priveşte flora şi fauna.

În această primă zi a vizitei sale, Klaus Iohannis va vizita şi Zona Demilitarizată (DMZ).

Şeful statului efectuează, de luni până miercuri, vizita oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol. În acest context, vor fi semnate mai multe memorandumuri în domeniile apărării, energiei şi în cel al cooperării în situaţii de urgenţă.

Din delegaţia oficială care îl însoţeşte pe preşedintele României la Seoul fac parte şi membri ai Guvernului României - ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Cu prilejul vizitei, va fi adoptată la cel mai înalt nivel "Declaraţia Comună privind consolidarea Parteneriatului Strategic România - Republica Coreea", un document care va stabili direcţiile principale de cooperare vizate de ambele părţi pentru următorii 10 ani.

Președintele va discuta despre cumpărarea de noi echipamente militare

Octav Vasilescu, jurnalist Euronews România: ”Oficialii români discută tot mai mult în ultima perioadă despre înzestrarea Armatei, iar în acest context, președintele Klaus Iohannis va efectua o vizită în Coreea de Sud.

În Coreea de Sud, Iohannis se va întâlni cu oficialii din zonă pentru a discuta despre posibilitatea ca România, să demareze noi achiziții de echipament militar din regiune, în contextul în care știm că Guvernul de la București intenționează să achiziționeze 54 de obuziere din Coreea de Sud, o achiziție care s-ar ridica la 700 de milioane de euro, potrivit ultimelor date venite din partea Executivului de la București.

În 2023, o delegație din Coreea de Sud a venit în țara noastră unde a prezentat mai multe echipamente militare, printre care și aceste obuziere, dar și drone terestre și sisteme de rachete cu rază mică de acțiune și foarte mică.

Relația dintre România și Coreea de Sud a devenit tot mai puternică în ultima vreme. În decembrie 2022, Nicolae Ciucă, premierul de la acel moment, a efectuat o vizită la Seul alături de Marcel Ciolacu care era președintele Camerei Deputaților, iar anul trecut premierul Coreei de Sud a venit la București tot în mandatul lui Nicolae Ciucă.

În ceea ce-l privește pe Klaus Iohannis, este prima vizită în Coreea de Sud, dar acesta a mai fost anul trecut în Asia. Atunci a vizita Japonia și Singapore”.

România are un parteneriat strategic cu Coreea de Sud. Oficialii cu care se va întâlni Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua, în perioada 22-24 aprilie 2024, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitația Președintelui Yoon Suk Yeol, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Republica Coreea este prima țară din regiunea Asia-Pacific cu care România a ridicat relațiile la nivel de Parteneriat Strategic, semnat în 2008.

”Intensificarea contactelor politico-diplomatice dintre cele două state, trendul pozitiv al schimburilor comerciale bilaterale, precum și multitudinea domeniilor în care există potențial și interes reciproc de colaborare reprezintă principalele premise care fundamentează decizia de a consolida Parteneriatul Strategic dintre România și Republica Coreea, cu prilejul vizitei oficiale la Seoul, prima la nivel de șef de stat din ultimii 16 ani. În acest context, va fi adoptată la cel mai înalt nivel „Declarația Comună privind consolidarea Parteneriatului Strategic România – Republica Coreea”, un document care va stabili direcțiile principale de cooperare vizate de ambele părți pentru următorii 10 ani”, mai precizează Administrația Prezidențială.

Programul vizitei lui Klaus Iohannis în Coreea de Sud

Vizita în Coreea de Sud va debuta luni, 22 aprilie 2024, cu ceremonia depunerii unei coroane de flori la Cimitirul Național din Seoul și un tur informativ al Panmunjom (Joint Security Area) din Zona Demilitarizată.

Marți, 23 aprilie 2024, Președintele Klaus Iohannis va fi primit de Președintele Yoon Suk Yeol. Consultările politice dintre cei doi șefi de stat vor viza teme privind consolidarea Parteneriatului Strategic, cooperarea politico-diplomatică și în domeniul apărării, principalele provocări din plan regional și global, precum și impulsionarea ariilor sectoriale, cu accent pe intensificarea comerțului și a investițiilor în domeniul energiei verzi și nucleare, al noilor tehnologii, IT&C, al mediului și gestionării schimbărilor climatice, în cel al infrastructurii, al sănătății, al educației sau alte noi domenii. Va fi evidențiată și legătura specială pe care schimburile interumane și culturale, care se bucură de o creștere remarcabilă în ultimii ani, o reprezintă pentru cele două state.

În prezența Președintelui României și a Președintelui Republicii Coreea, vor fi semnate o serie de documente relevante pentru consolidarea relației bilaterale, vizând: apărarea, energia nucleară, investițiile și comerțul exterior, cooperarea în situații de urgență și managementul dezastrelor, cooperarea în domeniile culturii, mass-media, tineretului și sportului.

Din delegația oficială care îl însoțește pe Președintele României la Seoul fac parte și membri ai Guvernului României, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, și secretarul de stat, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

În cadrul vizitei oficiale în Republica Coreea, Președintele României va avea o întrevedere cu Prim-ministrul Han Duck-soo, prilej pentru a puncta principalele obiective ale relației economice bilaterale și pentru a evalua rezultatele celui de-al X-lea Comitet Mixt pentru Cooperare Industrială (Seoul, 25 martie 2024).

Miercuri, 24 aprilie 2024, Președintele Klaus Iohannis va vizita Complexul de producție Doosan Enerbility, Changwon (Busan), unde va avea o serie de discuții cu principalii factori de conducere referitoare la noile provocări și oportunități în domeniul energiei regenerabile și al reactoarelor modulare mici (SMR).

Cu prilejul vizitei oficiale în Republica Coreea, Președintele României va avea întâlniri cu reprezentanți ai comunității românești și ai mediului de afaceri și va vizita expoziția de artă tradițională românească „Insight Romania”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE