Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce înseamnă atacul Israelului în Iran, la Isfahan, zonă cu facilități nucleare. Expert: "Nu avea opțiune"

Răspunsul Israelului cu lovituri asupra Iranului, în Isfahan, zonă cu facilități nucleare, a fost analizat de specialiști. Multă lume se întreabă însă dacă acest conflict ar putea să se amplifice, numai că o asemenea situație ar degenera foarte repede.

Ce înseamnă atacul Israelului în Iran, într-o zonă cu facilități nucleare

Oana Popescu Zamfir, analist de politică externă: "Aș spune că da (n.r.: atacul Israelului e ca un avertisment). Atacul pare să nu fi vizat - cum ar fi putut să o facă - niciun fel de element crucial al infrastructurii militare iraniene, cu atât mai puțin nucleare. Deci ca și atacul Iranului asupra Iaraelului, pare să nu fi avut țintă distrugerea unor elemente care sunt esențiale pentru Teheran și atunci valoarea lui este mai degrabă simbolică.

Israelul avea nevoie să răspundă, pentru că pur și simplu nu există opțiune în acea regiune în care Israelul are suficient de mulți inamici și este ținta unui război susținut până la urmă, începând din 7 octombrie. Nu avea opțiunea să primească un atac și să-l lase pur și simplu fără niciun fel de ripostă acest lucru, în același timp în care, în mod evident, ca și Iranul data trecută, care s-a grăbit să spună că nu caută niciun fel de escaladare, și Israelul probabil a încercat să lase lucrurile doar aici.

Punctul nevralgic? Mi se pare că, în momentul atacului, exista și varianta în care Israelul își lua mult mai mult timp pentru ripostă - de exemplu câteva săptămâni - și țintea ceva care avea sens, o țintă care chiar corespundea intereselor lui concrete. Nu a făcut asta. Faptul că a răspuns imediat este posibil să ducă și la nevoia Teheranului de a riposta. Dar având în vedere că Iranul, de la bun început, a zis piua într-un fel, s-ar putea ca lucrurile să se oprească pentru moment aici."

Lovitura Israelului a fost în preajma unor facilități nucleare din Iran

Americanii spun că Israelul a atacat cu o rachetă, însă iranienii spun că a fost vorba de "trei-patru drone", care au fost doborâte. Numai că zona atacului a fost în Isfahan, acolo unde iranienii dețin unele facilități nucleare.

Astfel, lovitura a fost un avertisment. Numai că un conflict prelungit nu se prefigurează, cel puțin nu pentru moment, după cum spun specialiștii.

Oana Popescu Zamfir, analist de politică externă: "Amândouă își permit. Iranul e putere nucleară, iar Israelul are un arsenal absolut impresionant. Niciuna nu-și permite însă, în mod real, să intre într-un război de genul acesta, este ceea ce toată lumea încearcă să evite tocmai pentru că avem de-a face cu o putere nucleară și lucrurile scapă de sub control extrem de simplu. Ca să nu mai spun ce repercusiuni ar avea în toată regiunea.

Dacă oricare din aceste puteri ar escalada într-un mod irațional sau dacă până la urmă am vedea un conflict între cele două, instantaneu tot Orientul Mijlociu se va alinia în spatele uneia dintre cele două. Nu mai spun de partenerii occidentali ai Israelului. Lucrurile ar lua-o la vale foarte rapid. Deci niciuna dintre cele două părți nu-și permite să intre efectiv în conflict cu cealaltă.

El există deja (n.r.: un război rece între cele două părți), s-a mai încălzit puțin începând cu 7 octombrie, dar există deja de ani de zile, de când, cu cât este mai volatilă și mai schimbătoare situația la nivel global, cu cât vedem mai multe provocări la adresa dominației occidentale asupra ordinii globale, cu atât și în regiune se realiniază influențele și vedem și Arabia Saudită, și Turcia, și Qatarul, și Egiptul implicate în încercări continue de a-și crește influența.

Deci asta deja se întâmplă de ani de zile și acum, într-adevăr, cu accente mult mai belicoase. Iar atâta timp cât războiul din Gaza nu își va găsi măcar o soluționare suficient de mulțumitoare pentru toate părțile, vor continua să fie în efervescență lucrurile în regiune."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE