Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Conflict Iran-Israel. Cabinetul de război al Israelului, a treia ședință pentru a decide cum reacționează după atacul cu drone iraniene

Iranul a lansat drone asupra teritoriului israelian sâmbătă seară, a anunțat armata israeliană (IDF).

Sumar:

  • Şeful forţelor armate iraniene a afirmat duminică că atacul întreprins în timpul nopţii împotriva Israelului „şi-a atins toate obiectivele”;
  • Israelul şi ţările aliate anunță că „au dejucat” atacul iranian împotriva teritoriului său;
  • Iohannis și Ciolacu au transmis mesaje în urma atacului Iranului asupra Israelului;
  • Cronica unui atac anunțat. „Iranul nu putea să aibă decât o reacție militară, pentru că una diplomatică n-are niciun efect”, a precizat Cătălin Lența, jurnalist Euronews România. Puteți citi analiza aici.
  • Armata israeliană (IDF) a anunțat, sâmbătă seară, că Iranul a lansat drone asupra teritoriului israelian.
  • Cabinetul de război al Israelului a luat decizia de a riposta "în mod clar și ferm" împotriva Iranului pentru atacul cu rachete și drone de sâmbătă seara.
16/04/2024 , 15:06

Cabinetul de război al Israelului decide dacă declanșează riposta împotriva Iranului

Cabinetul de război al Israelului se va întruni marți pentru a discuta cum va răspunde car urmare a atacului cu drone și rachete lansat de Iran la sfârșitul săptămânii trecute, a declarat un oficial israelian, citat de The Guardian.

Potrivit agenției Reuters, oficialul a declarat că nu a fost stabilită o oră pentru întâlnire.

Va fi a treia oară când Cabinetul de război al Israelului se reunește de când Iranul a lansat peste 300 de rachete și drone împotriva statului israelian în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Șeful Statului Major al Forțelor de Apărare Israeliene, generalul-locotenent Herzi Halevi, a confirmat că Israelul va riposta. ”Această lansare a atâtor rachete, rachete de croazieră și drone pe teritoriul israelian va fi întâmpinată cu un răspuns”, a precizat el.

16/04/2024 , 11:34

Israelul lansează o ”ofensivă diplomatică” împotriva Iranului. Anunțul ministrului israelian de Externe

Ministrul israelian de Externe a anunțat că declanșează o ”ofensivă diplomatică”. împotriva Iranului. Israel Katz a afirmat că demersul vine odată cu ”răspunsul militar”, deși comunitatea internațională a îndemnat Israelul să nu recurgă la astfel de măsuri, relatează Sky News.

Katz susține că a transmis scrisori către 32 de state și a discutat cu zeci de miniștri de Externe pentru a cere sancțiuni împotriva Iranului și Corpul Gardienilor Revoluției Islamice să fie declarat organizație teroristă.

”Iranul trebuie oprit acum - înainte de a fi prea târziu", a spus el.

16/04/2024 , 11:17

Președintele Iranului: Orice răspuns israelian va fi întâmpinat cu unul și mai dur

Iranul va răspunde la orice acțiune ce contravine intereselor sale, i-a spus președintele iranian Ebrahim Raisi emirului Qatarului, în contextul în care Israelul a anunțat că va riposta ca urmare a atacului cu drone și rachete, relatează agenția iraniană ISNA.

Raisi a reiterat că Iran a recurs la o măsură defensivă, în baza dreptului său legitim de apărare și ca răspuns la atacurile israeliene asupra consulatului iranian din Damasc.

16/04/2024 , 07:27

Șeful statului major al IDF anunță că Israelul va răspunde atacului iranian

Israelul va veni cu un răspuns la atacul iranian de sâmbătă, spune șeful statului major al armatei israeliene. Cabinetul de război de la Tel Aviv a discutat, ore întregi, despre măsurile ce trebuie luate, dar nu a fost anunțată nicio decizie. În vreme ce Iranul spune că va riposta și mai puternic, dacă va fi lovit de Israel, SUA și Marea Britanie îndeamnă la reținere.

Șeful statului major al armatei israeliene a anunțat că statul evreu va răspunde atacului iranian, însă nu a detaliat cum. El a vorbit de la singura bază militară avariată sâmbătă.

Herzi Halevi, șeful Statului Major al Forţelor de Apărare ale Israelului: ”Pe măsură ce privim înainte, ne gândim ce pași vom face, iar acest atac, cu atât de multe rachete, rachete de croazieră și drone asupra teritoriului statului Israel va fi întâmpinat cu un răspuns”.

Biroul premierului israelian, Benjamin Netanyahu, a transmis că Israelul apreciază profund sprijinul SUA, al Marii Britanii, al Franței și al altora în „contracararea” atacului iranian de la sfârșitul săptămânii trecute.

Într-o postare pe platforma X (fostă Twitter), luni, biroul premierului israelian a cerut comunității internaționale ”să rămână în continuare unită în rezistența împotriva acestei agresiuni iraniene, care amenință pacea mondială”.

15/04/2024 , 22:28

Atacul Iranului asupra Israelului a fost un ''eşec spectaculos'', consideră Casa Albă

Atacul fără precedent pe care Iranul l-a efectuat în noaptea de sâmbătă spre duminică cu drone şi rachete asupra Israelului ca represalii după atacul aerian asupra consulatului iranian de la Damasc a fost "un eşec spectaculos şi stânjenitor", a declarat luni purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby, care a subliniat rolul esenţial jucat de SUA în respingerea acestui atac, potrivit AFP.

"Am văzut informaţii conform cărora iranienii au dorit să eşueze, că acest eşec spectaculos şi stânjenitor a fost deliberat. Am mai văzut Iranul spunând că a dat alerta pentru a ajuta Israelul să-şi pregătească apărarea şi să limiteze orice potenţiale pagube. Toate acestea sunt categoric neadevărate", a spus purtătorul de cuvânt al preşedintelui Joe Biden, negând totodată că Teheranul ar fi informat Washingtonul înaintea atacului.

"Acest atac a eşuat pentru că Israelul, SUA şi o coaliţie cu alţi parteneri angajaţi faţă de securitatea Israelului l-au făcut să eşueze", a mai spus John Kirby, făcând referire la acţiunile militare prin care SUA şi alte state, precum Marea Britanie şi Franţa, le-au desfăşurat pentru doborârea celor peste 300 de drone, rachete balistice şi rachete de croazieră lansate de Iran asupra Israelului.

În timp ce Iranul a dat acestei operaţiuni numele de "Promisiune cinstită", Israelul a denumit "Scutul de fier" operaţiunea de interceptare a acestor proiectile, care, cu ajutorul aliaţilor occidentali şi al Iordaniei, au fost majoritatea doborâte înainte să ajungă în spaţiul aerian al Israelului. Potrivit autorităţilor israeliene, s-au întregistrat pagube minore la o bază aeriană în sudul ţării şi singura victimă este o fetiţă în vârstă de şapte ani grav rănită de căderea resturilor unui proiectil.

Peste 170 de drone, 120 de rachete balistice şi 30 de rachete de croazieră au fost folosite în acest atac, desfăşurat de Iran ca represalii raidul atacul aerian din 1 aprilie asupra consulatului iranian la Damasc, soldat cu moartea a şapte membri din Corpul Gardienilor Revoluţiei, dintre care doi generali, şi a şapte cetăţeni sirieni.

Cabinetul de război israelian, reunit luni pentru a decide asupra modului cum va acţiona Israelul după atacul iranian de sâmbătă noaptea, a decis asupra unei riposte "clare şi puternice" contra Iranului, potrivit postului israelian Channel 12, citat de The Times of Israel, în timp ce postul american CNN relatează, citând un oficial neprecizat, că la respectiva reuniune au fost examinate planurile militare pentru un potenţial răspuns împotriva Iranului, dar încă nu este clar dacă s-a luat o decizie.

Statele occidentale îndeamnă la reţinere pentru a se preveni o spirală a violenţelor care să conducă la un război regional, dar şeful Statului Major al armatei israeliene, generalul Herzi Halevi, a confirmat luni că vor exista represalii. De partea sa, Iranul a ameninţat cu un răspuns şi mai puternic dacă Israelul recurge la represalii. Cabinetul de război israelian se va reuni din nou marţi.

15/04/2024 , 19:51

Israelul vrea să pedepsească Iranul

Cabinetul de război al Israelului a luat decizia de a riposta "clar și puternic" împotriva Iranului pentru atacul cu rachete și drone de sâmbătă seara, potrivit Canalul 12, citat de Reuters.

Răspunsul va fi menit să transmită mesajul că Israelul "nu va permite ca un atac de o asemenea amploare împotriva sa să treacă fără o reacție", se arată în raport.

Răspunsul va fi, de asemenea, menit să arate clar că Israelul nu va permite iranienilor să "stabilească ecuația" pe care au încercat să o afirme în ultimele zile.

Aceasta pare a fi o referire la avertismentul Iranului că viitoarele lovituri israeliene asupra teritoriului iranian, inclusiv asupra sediilor sale diplomatice internaționale, vor fi de acum înainte din nou întâmpinate de lovituri iraniene de represalii asupra Israelului.

Raportul afirmă că Israelul nu dorește ca răspunsul său să declanșeze un război regional sau să spulbere coaliția care l-a ajutat să se apere împotriva atacului iranian.

Raportul mai spune că Israelul intenționează să își coordoneze acțiunea cu SUA, care a declarat că nu se va alătura Israelului în niciun atac direct asupra Iranului.

15/04/2024 , 12:04

Cabinetul de război, convocat

Premierul israelian Benjamin Netanyahu va convoca, luni, la ora 14:00, Cabinetul de război, pentru a stabili alături de alți miniștri cum va reacționa statul evreu după atacul cu drone și rachete lansat de Iran în noaptea de sâmbătă spre duminică, au precizat surse guvernamentale pentru publicația Jerusalem Post.

Cabinetul de război, din care fac parte Benjamnin Netanyahu, ministrul Apărării, Yoav Gallant, fostul ministru al Apărării, Benny Gantz, și mai mulți observatori, s-a întrunit și duminică seara.

În schimb, președintele Joe Biden l-a avertizat pe premierul Benjamin Netanyahu că Statele Unite nu se vor implica într-o contraofensivă împotriva Iranului, au precizat oficiali citați de agenția Reuters.

14/04/2024 , 18:35

Șeful diplomației iraniene: Dacă va fi necesar, Iranul nu va ezita să își protejeze interesele

Ministrul iranian al Externe, Hossein Amirabdollahian, a afirmat, în cadrul unei întâlniri cu ambasadorii străini la Teheran, că Iranul a informat SUA că atacurile sale împotriva Israelului vor fi ”limitate”, cu scopul de a se apăra.

”Republica Islamică Iran nu are intenția de a continua operațiunile de apărare, dar, dacă va fi necesar, nu va ezita să își protejeze interesele legitime împotriva oricărei noi agresiuni”, a precizat Hossein Amirabdollahian, într-un mesaj publicat pe X.

Imagini cu momentul în care dronele și rachetele iraniene sunt interceptate de sisteme de apărare ale Israelului

De cealaltă parte, Armata israeliană a făcut publice imagini cu momentul în care sistemele sale defensive interceptează drone și rachete iraniene.

Mai mult, forțele de apărare israeliene au publicat date despre proiectilele și dronele iraniene pe care le-au interceptat în proporție de 99%.

14/04/2024 , 16:54

Reuniune ONU și G7 după atacul Iranului asupra Israelului

Consiliului de Securitate al ONU se reunește într-o ședință de urgență. Liderii G7 discută și ei despre escaladarea tensiunilor din Orientul Mijlociu, la inițiativa președintelui Biden. În același timp, premierul Netanyahu a convocat ședința Cabinetului de război.

Italia, care deține președinția rotativă a G7, a convocat o reuniune video a liderilor G7 care va începe duminică la ora 14.00 GMT (17:00, ora României) pentru a discuta despre atacul Iranului asupra Israelului, a anunțat biroul premierului Giorgia Meloni, conform agenției Reuters.

Bombardamentul iranian, drept represalii la un presupus atac aerian israelian asupra complexului ambasadei Iranului din Damasc la 1 aprilie, a stârnit temeri despre declanșarea unui conflict regional mai amplu.

Președintele american Joe Biden a promis un răspuns diplomatic coordonat al G7 la atacul cu drone și rachete, pe care l-a condamnat, iar ministrul italian de externe Antonio Tajani și-a exprimat speranța ca Guvernul israelian să dea dovadă de reținere în răspunsul său.

14/04/2024 , 15:29

Iranul susține că și-a anunțat ”prietenii și vecinii din regiune” cu 72 de ore înainte despre atacul asupra Israelului

Iranul și-a înștiințat vecinii cu 72 de ore înainte în legătură atacul asupra Israelului, a precizat ministrul iranian de Externe, Hossein Amirabdollahian, conform Times of Israel.

"Cu aproximativ 72 de ore înainte de operațiunile noastre, i-am informat pe prietenii și vecinii noștri din regiune că răspunsul Iranului împotriva Israelului era sigur, legitim și irevocabil", a afirmat Amirabdollahian într-o conferință de presă.

14/04/2024 , 14:26

Premierul israelian Benjamin Netanyahu: ”Împreună vom învinge”

Iranul a avertizat duminică Israelul și Statele Unite că va exista un răspuns ”mult mai puternic” în cazul în care va exista vreo ripostă la atacul său masiv cu drone și rachete asupra teritoriului israelian din noaptea de sâmbătă spre duminică. În schimb, Israelul a anunțat că ”încă nu s-a încheiat campania”.

Amenințarea izbucnirii unui război deschis între dușmanii de moarte din Orientul Mijlociu și atragerea Statelor Unite a generat tensiuni în regiune. Washingtonul a anunțat că nu vrea un conflict cu Iranul, însă nu va ezita să își protejeze forțele și Israelul, relatează agenția Reuters.

Iranul a lansat atacul ca urmare a unei presupuse lovituri israeliene asupra consulatului său din Siria la data de 1 aprilie, când au fost uciși mai mulți comandanți de rang înalt ai Gardienilor Revoluției.

Cu toate acestea, atacul a produs doar pagube mici în Israel deoarece dronele și rachetele lansate preponderent de pe teritoriul Iranului au fost doborâte cu ajutorul aliaților, inclusiv de SUA, Marea Britanie și de Iordania.

"Am interceptat, am respins, împreună vom învinge", a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu pe rețelele de socializare.

Ministrul israelian Apărării avertizează că nu s-a încheiat campania după dejucarea atacului iranian

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a precizat că, în pofida faptului că atacul a fost dejucat, campania militară nu s-a încheiat și că "trebuie să fim pregătiți pentru orice scenariu".

Rusia, China, Egipt, Emiratele Arabe Unite și Oman au îndemnat la reținere.

Misiunea Iranului la ONU a anunțat că atacul a avut ca scop pedepsirea "crimelor israeliene", dar că acum "consideră că problema este încheiată".

Președintele american Joe Biden a declarat că va convoca duminică o reuniune a liderilor G7 pentru a coordona un răspuns diplomatic la ceea ce a catalogat a fi un atac nerușinat al Iranului.

14/04/2024 , 11:36

Șeful forțelor armate iraniene: Atacul împotriva Israelului „şi-a atins toate obiectivele”

Şeful forţelor armate iraniene a afirmat, duminica aceasta, că atacul întreprins în timpul nopţii împotriva Israelului „şi-a atins toate obiectivele”, precizând totodată că niciun centru urban sau economic nu a fost vizat de dronele şi rachetele iraniene, informează AFP, citată de Agerpres.

"Operaţiunea 'Promisiune onestă' a fost întreprinsă cu succes între ieri (sâmbătă) seara şi această dimineaţă, şi şi-a atins toate obiectivele", a declarat la televiziune generalul Mohammad Bagheri.

14/04/2024 , 10:17

IDF anunță că Israelul şi ţările aliate „au dejucat” atacul iranian

Israelul şi ţările aliate „au dejucat” atacul iranian împotriva teritoriului său şi au interceptat „99% dintre tirurile” cu rachete şi drone, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, informează AFP şi dpa, citate de Agerpres.

14/04/2024 , 08:09

Armata de la Tel Aviv a anunțat că cele mai multe drone și rachete au fost interceptate

Iranul a lansat un atac cu aproximativ 300 de drone și rachete asupra Israelului. Armata de la Tel Aviv a anunțat că cele mai multe au fost interceptate și că nu există consecințe grave. Doar o bază militară a suferit pagube minore.

Este prima dată când Iranul atacă Israelul direct de pe propriul teritoriu.

Israelul a solicitat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pe tema atacului.

Iar președintele american, Joe Biden, a convocat o reuniune a liderilor G7. Totodată, forţele americane poziţionate în Orientul Mijlociu doboară drone iraniene care vizează Israelul, a declarat sâmbătă un oficial al Departamentului de Apărare al SUA, relatează AFP, citată de Agerpres.

Iranul a lansat un atac cu aproximativ 200 de drone și rachete asupra Israelului. Armata de la Tel Aviv a anunțat că cele mai multe au fost interceptate și că nu există consecințe grave. Doar o bază militară a suferit pagube minore. Atacul fără precedent reprezintă prima dată când Iranul atacă Israelul direct de pe propriul teritoriu. Israelul a solicitat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pe tema atacului. Iar președintele american, Joe Biden, a convocat o reuniune a liderilor G7.

Iranul a lansat un atac cu peste 100 de drone kamikaze asupra Israelului. IDF, în alertă maximă

Armata israeliană (IDF) a anunțat sâmbătă seară că Iranul a lansat drone asupra teritoriului israelian.

”Forțele de apărare israeliene sunt în stare de alertă maximă și monitorizează în permanență situația operațională. Rețeaua de apărare aeriană a IDF este în stare de alertă maximă, împreună cu avioanele de luptă ale IAF și navele marinei israeliene care se află în misiune de apărare în spațiul aerian și naval israelian. IDF monitorizează toate țintele”, a transmis IDF pe rețeaua X.

14/04/2024 , 00:19

Prima reacție a Armatei Israelului: ”IDF acționează la capacitate maximă pentru a apăra statul”

"Împreună cu partenerii noștri, IDF acționează la capacitate maximă pentru a apăra statul Israel - și poporul israelian. Aceasta este o misiune pe care suntem hotărâți și pregătiți să o îndeplinim”, a transmis Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al Armatei israeliene.

Primele drone de atac iraniene vor lovi Israelul în puțin peste două ore, au precizat oficialii din domeniul Apărării, citați de publicația Haaretz. IDF estimează că 100-150 de drone iraniene au fost deja lansate.

Armata israeliană este în alertă și va închide spațiul aerian. Guvernul de război al Israelului s-a întrunit de urgență.

Oficial IDF: ”Aceasta este o escaladare severă și periculoasă”

Forțele israeliene au declarat că navele de război și avioanele de vânătoare sunt în "alertă maximă", iar SUA acționează pentru a ajuta la interceptarea dronelor înainte ca acestea să ajungă în spațiul aerian al Israelului, potrivit Telegraph.

Dronele lansate din Iran au fost depistate zburând la altitudine mică în timp ce treceau prin spațiul aerian al Irakului, cel mai probabil pentru a evita detectarea de către sistemele radar.

"Monitorizăm îndeaproape dronele kamikaze iraniene care sunt în drum spre Israel, trimise de Iran", a mai precizat Daniel Hagari, un purtător de cuvânt al IDF, într-o declarație televizată.

"Aceasta este o escaladare severă și periculoasă. Capacitățile noastre defensive și ofensive sunt la cel mai înalt nivel de pregătire înaintea acestui atac de amploare din partea Iranului”, a adăugat el.

Ayatollahul Ali Khamenei: ”Regimul sionist ostil va fi pedepsit”

Gărzile Revoluționare iraniene au transmis că au lansat "zeci de drone și rachete spre teritoriile ocupate și pozițiile regimului sionist", conform agenției de știri de stat iraniene IRNA,

De asemenea, ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului a reacționat:

”Însuși regimul ostil, care este numai răutate, a adăugat o altă greșeală la propriile erori prin lansarea unui atac asupra consulatului iranian din Siria.

Consulatele și ambasadele din orice țară în care există sunt considerate ca fiind proprietatea țării căreia îi aparține ambasada. Atacarea consulatului nostru este ca și cum ne-ar ataca teritoriul.

Regimul sionist ostil va fi pedepsit", a scris Khamenei, pe contul său X.

14/04/2024 , 00:12

Israelul ar fi început să intercepteze drone iraniene deasupra Iordaniei și Siriei

Israelul a început să intercepteze drone iraniene deasupra Siriei și Iordaniei, relatează postul israelian de televiziune Channel 12, citat de Times of Israel.

Acest lucru se datorează unei umbrele aeriene instituite de SUA în cooperare cu aliații regionali.

Între timp, ministrul iranian al Apărării a emis o declarație prin care avertizează statele vecine că oricare dintre acestea care își deschide spațiul aerian pentru Israel în vederea interceptării dronelor va fi vizat.

14/04/2024 , 00:09

Irakul își închide spațiul aerian după ce Iran a lansat un atac asupra Israelului

Irakul a anunțat că își închide spațiul aerian și suspendă tot traficul aerian după ce Iranul a lansat un atac cu drone asupra Israelului.

"Spațiul aerian al Irakului a fost închis și traficul aerian a fost suspendat", a declarat ministrul Transporturilor, Razzak al-Saadawi, pentru agenția de presă de stat INA, citată de Times of Israel.

Autoritatea Aviației Civile precizează că închiderea va dura de la ora locală 23:30 (2030 GMT) până la ora 5:30 (0230 GMT).


Israelul a fost atacat sâmbătă, de gruparea Hezbollah cu două drone încărcate cu explozibil. Incidentul a avut loc în zona localității israeliene Hanita și a fost confirmat de Forțele de apărare israeliene (IDF), relatează Times of Israel.

13/04/2024 , 17:03

Gruparea Hezbollah a revendicat atacul din nordul Israelului

Gruparea teroristă Hezbollah a anunțat că a lansat din Liban drone și rachete încărcate cu explozibil asupra comunității Hanita din nordul Israelului.

Dronele au vizat o clădire despre care Hezbollah susține că este folosită de către IDF, potrivit Times of Israel.

De cealaltă parte, Armata israeliană nu a reacționat în urma incidentului.

Israelul a fost atacat, vineri, cu zeci de rachete Hezbollah de pe teritoriul Libanului. Nu sunt victime, scrie Times of Israel.

13/04/2024 , 08:52

Presa locală din Israel a anunțat că nu sunt victime în urma atacului

Armata Israelului a confirmat că este vorba de peste 40 de rachete și a precizat că acestea au fost în mare parte interceptate. Nimeni nu a fost rănit în statul evreu, potrivit Times of Israel.

  • Zeci de rachete au fost lansate de Hezbollah din sudul Libanului spre Galileea, nordul Israelului, pe 12 aprilie 2024

Gruparea şiită libaneză Hezbollah a anunţat că a atacat poziţii de artilerie inamice (...) cu zeci de rachete de tip Katiuşa. Și a notat că este vorba de un răspuns la atacurile inamicului împotriva satelor din sud şi a caselor civile.

De la începutul războiului dintre statul evreu și Hamas, Hezbollah, care este susţinut de Iran, a lansat frecvent atacuri asupra nordului Israelului. Anterior, președintele american Joe Biden a declarat că un atac al grupării șiite se va întâmpla mai devreme sau mai târziu și a reiterat sprijinul pe care armata Statelor Unite îl va acorda Israelului în acest caz.

Știrea inițială:

Israelul, atacat cu rachete de pe teritoriul Libanului. SUA au deplasat un portavion în zonă

În jur de 40 de rachete Katiușa au fost trase dinspre Liban spre Israel, în zona Galileea, după cum a anunțat chiar Hezbollah, vineri, 12 aprilie. Mai exact, gruparea precizează că a lansat asaltul cu ”zeci de rachete asupra pozițiilor artileriei", conform comunicatului grupării, citat de Le Monde.

Din aceeași sursă aflăm că rachetele "au vizat pozițiile militare din Mesgav Am, cu arme adecvate și au fost lovite direct" . Dar și că a fost vorba de o acțiune-răspuns la ”atacurile inamicului asupra satelor din sud și caselor civile".

Israelul, atacat cu rachete de pe teritoriul Libanului

Israelienii au activat imediat Iron Dome și au precizat că "unele dintre rachete au fost interceptate", fără să spună câte. Altele ar fi căzut în zone deschise ori chiar pe teritoriul Libanului. Înainte de atac, israelienii ar mai fiinterceptat două drone, care veneau tot de pe teritoriul Libanului.

Atacul Libanului, cu ajutorul Hezbollah, este și urmare a loviturii israeliene de pe 1 aprilie, de pe teritoriul Siriei - soldate cu distrugerea consulatului iranian din Damasc. Potrivit unei organizaţii neguvernamentale, 16 persoane, între care doi generali ai Gardienilor Revoluţiei, au murit. Acesta ar ri și motivul pentru care Iranul a replicat.

Imagini care surprind ceea ce par a fi atacurile grupării Hezbollah asupra teritoriului Israelului au fost imediat publicate pe rețelele de socializare.

Pe lângă interceptarea rachetelor, Israelul a răspuns aproape simultan și similar: a lansat rachete asupra unor poziții ale Hezbollah, din anumite clădiri aflate pe teritoriul Libanului.

Agenția Națională de Știri din Liban a raportat că israelienii au bombardat și cartiere rezidențiale din orașul de graniță Houla.

"Ne luptăm cu Iranul de 6 luni, știm să facem față oricărui atac", a spus purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari.

De la începutul războiului din Gaza, au existat până acum cel puțin 363 de victime pe teritoriul Libanului, majoritatea luptători Hezbollah, dar incluzând și cel puțin 70 de civili, potrivit unui bilanţ menționat de AFP. Totodată, armata Israelului precizează că zece soldați și opt civili au fost uciși. Dar nu se precizează dacă aceste victime sunt ca urmare a acestui atac sau reprezintă un număr total de la începutul războiului Israel - Hamas.

SUA au deplasat un portavion

Tot ce s-a întâmplat vineri, 12 aprilie, vine a doua zi după ce SUA au transmis că un atac asupra Israelului este iminent, însă din partea Iranului, nu neapărat dinspre Liban.

Evident, Liban este casă pentru gruparea Hezbollah, o așa-numită grupare proxy pentru Iran, așa că asaltul nu poate fi catalogat drept surprinzător.

Americanii au trecut și ei la măsuri: au mutat portavionul USS Dwight Eisenhower, ca măsură de descurajare a Iranului, conform Times of Israel. Președintele Joe Biden a subliniat, în mai multe rânduri, că va ajuta Israelul, în ciuda faptului că iranienii au amenințat SUA să nu se implice, pentru că ar urma ca forțele militare americane din regiune să fie și ele atacate.

Altfel, au existat schimburi de focuri între Hezbollah și Israel aproape zilnic, începând cu 7 octombrie 2023, însă abia acest atac este unul de amploare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE