Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

INTERVIU. Jurnalista rusă Marina Ovsyannikova luptă pentru adevăr din exil: “Rusia trăiește într-o realitate paralelă”

“Rusia trăiește într-o realitate paralelă”. O spun ferm două voci interzise la Moscova, dar auzite în schimb de întreaga planetă. O echipă Euronews România a stat de vorbă cu doi dintre cei mai cunoscuți disidenți ruși: jurnalista Marina Ovsyannikova, cea care a îndrăznit să spună nu războiului din Ucraina la unul dintre posturile publice de televiziune – și Vladimir Osechkin – fondatorul organizației gulagu.net, cea care a arătat atrocitățile comise în închisorile din Rusia, acolo unde ajung cei care se împotrivesc regimului de la Kremlin. Mărturiile celor doi sunt cutremurătoare. Așa că, în țara lor, ar fi reduși la tăcere instantaneu. 

De aceea, atât Marina cât și Vladimir trăiesc acum departe de Rusia, sub protecția statului francez.  Ea a vorbit despre toate aceste lucruri în interviul acordat Euronews. 

Marina Ovsyannikova, condamnată la opt ani și jumătate de închisoare

Curajul de a spune adevărul unui popor orbit de propagandă a transformat-o pe Marina în fugar din jurnalist. Pentru gestul ei – care a uimit întreaga lume - a fost condamnată la opt ani și jumătate de închisoare. Chiar dacă singura “infracțiune” pe care a comis-o a fost să arate pe postul public de televiziune date reale ale ororilor din Ucraina.

Marina Ovsyannikova, fostă jurnalistă Pervîi Kanal din Rusia: ”Mi-au dat această sentință pentru că am spus exact câți copii ucraineni au ucis trupele ruse în Ucraina. Și ei au spus că nu este o informație adevărată. Tribunalul rus a spus că nu este o informație adevărată, deoarece ministerul rus al apărării nu a pomenit nimic despre asta. Că ar fi informații false. Dar sunt adevărate. Sunt publicate oficial pe site-ul Națiunilor Unite. Rusia este membru oficial al Națiunilor Unite. Acel site nu este blocat în Rusia. Toți cei din Rusia pot intra pe site și pot citi aceste informații. Este o informație oficială.”

Deși la începutul anului 2022 era jurnalist chiar la secția Externe a postului public de televiziune Pervîi Kanal din Rusia și era unul dintre puținii oameni care avea acces la adevăratele știri, nici chiar Marina nu a înțeles inițial ce se întamplă cu în Ucraina.

Marina Ovsyannikova, fostă jurnalistă Pervîi Kanal din Rusia: ”Când a început războiul, am venit la Channel One, la locul meu de muncă, și toată lumea spunea că e interzis să spui „război”. Trebuie să spunem în emisiuni „operațiune militară specială”. Nu puteam folosi media internațională, de pe canalele internaționale, am putut folosi doar filmări de la Ministerul rus al Apărării. Am căutat pe alte posturi, CNN, Sky News, Reuters, am înțeles perfect ce se întâmpla și am văzut atât de mulți refugiați ucraineni, în toate filmările, refugiați ucraineni, femei, copii care plângeau încercând să iasă din Ucraina, încercând să supraviețuiască.” 

Imaginile realității din Ucraina au declanșat valuri de emoție și revoltă în inima Marinei. Își revedea, practic, cei mai dureroși ani ai copilăriei când, la rândul său, a fost refugiată împreună cu familia sa. A fost butonul declanșator al gestului care i-a schimbat radical viața.

Marina Ovsyannikova fostă jurnalistă Pervîi Kanal din Rusia: ”E a doua oară în viața mea când am devenit refugiat. Prima oară am fost refugiat când a început războiul cecen, familia mea locuia la Groznîi, iar trupele ruse ne-au distrus casa,ne-am pierdut căminul, proprietățile, totul.Și am petrecut câțiva ani ca refugiați, a fost un an groaznic în viața mea. Deci când a început războiul, sigur, am protestat.”

Ecouri în lumea închisă a Kremlinului

Prezentarea unei alte realități este o practică care datează deja de un deceniu, atunci când a început de fapt războiul ruso-ucrainean, spune Vladimir Osechkin, activist rus și fondatorul platformei gulagu.net - organizație care luptă împotriva corupției din Rusia și militează pentru drepturile omului.

Vladimir Osechkin, activist rus și fondator gulagu.net: ”Administrația Putin, împreună cu jurnaliști care erau ca niște marionete pentru regim, au publicat o serie de știri false în 2014-2015 despre crime împotriva umanității comise în Ucraina, despre faptul că ar fi violat femei, după care le-ar fi ucis și le-ar fi îngropat.” 

Lupta pentru adevăr purtată de oameni precum Marina Ovsyannikova sau Vladimir Osechkin este susținută și apreciată de întreaga lume. Însă ecourile ei se opresc în zidurile groase ale Kremlinului. Cel mai recent episod, moartea lui Aleksei Navalnîi, a fost o nouă dovadă a felului în care presa rusă relatează fapte care șochează mapamondul. 

Posturile publice au tratat subiectul pe scurt, fără să ofere informații despre cine a fost Navalnîi sau motivul pentru care era la închisoare. Mai mult, într-o emisiune, un politician rus a fost întrerupt de moderator atunci când a încercat să transmită condoleanțe.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE