Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Interviu cu Marina Ovsyannikova, jurnalista care a protestat în direct la televiziunea rusă

Marina Ovsyannikova este jurnalista rusă a cărei poveste făcea, în 2022, înconjurul planetei. În direct, la emisiunea Vremya, de la Pervîi Kanal, una dintre cele mai puternice voci ale propagandei din Federația Rusă, Marina ridica o pancartă pe care scria în engleză ”No war”. Din acel moment, întreaga ei viață avea să se schimbe.

Prețul adevărului

Au urmat un interogatoriu de 14 ore, hărțuiri, o pedeapsă administrativă - pentru diseminarea de informații false despre armata rusă - transformată mai apoi într-una penală (la finalul anului trecut, ea a primit și o condamnare de opt ani și jumătate la închisoare), distrugerea relațiilor cu familia și cu colegii, toate sunt consecințe ale gestului făcut în martie 2022.

Timp de câteva luni de zile, Ovsyannikova a fost și ținta unui adevărat război informațional, căci partea rusă o declarase trădătoare, iar partea ucraineană se temea că întregul episod ar putea fi o diversiune pusă la cale de serviciile ruse de informații.

În cele din urmă, cu ajutorul Reporters sans frontières, Marina a reușit să fugă din Rusia, chiar din arest la domiciliu, alături de fiica sa, lăsând totul în urmă, inclusiv familia: pe mama sa și pe fiul cel mare. Acum, Ovsyannikova este refugiat politic în Franța și tocmai a primit de la statul francez un document de călătorie creat special pentru persoane aflate în situația ei.

Alături de colegul meu Alex Crețulescu, am înregistrat, la Paris, un interviu în exclusivitate cu Marina Ovsyannikova și am încercat să înțelegem de ce, în Rusia, mulți nu înțeleg exact ce se petrece în Ucraina, am încercat să aflăm de ce propaganda încă are succes, în ciuda faptului că trăim într-o lume deschisă.

Discuția este cu atât mai actuală cu cât, astăzi, o altă știre a zguduit planeta: principalul opozant al regimului de la Kremlin, Alexei Navalnîi, a murit într-o colonie penitenciară din Siberia. Avea 47 de ani.

Interviul integral cu Ovsyannikova va fi difuzat zilele următoare și publicat în întregime și pe site-ul Euronews România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE