Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

INTERVIU. Deținuții ruși, carne de tun. Vladimir Osechkin, fondator al platformei Gulagu.net: ”Dacă încercau să iasă din prima linie, Wagner îi ucidea”

Un raport al serviciilor de informații americane, declasificat în decembrie anul trecut, estima totalul pierderilor umane ale Rusiei în războiul din Ucraina la aproximativ 320.000 de oameni. O cifră exagerată, spun oficialii de la Moscova, fără să pună la dispoziție, însă, vreo altă statistică. Cert e că pierderile sunt mari și întrebarea este: de unde își ia Rusia soldații? Inclusiv din pușcării.

Imaginile pe care le vedeți sunt dintr-o fostă bază a grupului Wagner din Ucraina, acolo unde erau duși deținuți racolați din închisorile ruse. Activistul pentru drepturile omului Vladimir Osechkin, fondator al platformei bine cunoscute în Rusia Gulagu.net, este cel care a primit aceste înregistrări. Refugiat politic în Franța, Osechkin s-a întâlnit cu echipa Euronews România și a povestit cum funcționa acest mecanism al morții.

Vladimir Osechkin, fondator al platformei Gulagu.net: ”La început eu, ca și milioane de alți ruși, nu am înțeles ce se întâmpla. Noi, toți oamenii din Rusia ne uitam la televizor, iar televiziunea ne prezenta o imagine cu persoane din Ucraina care mărșăluiau cu torțe, era o imagine care, în memoria noastră, ne amintea de ceea ce s-a întâmplat în cel de-al Doilea Război Mondial, în Germania. Propaganda lucra din greu ca să ne spună că e bine ceea ce Federația Rusă face pentru a-i ajuta de ucrainenii de rând. Dar am înțeles, în 2015, atunci când l-au ucis pe unul dintre cei mai populari lideri ai Opoziției, Boris Nemțov, pe care l-au omorât în apropiere de Kremlin, atunci am înțeles că nu este bine ceea ce se petrece în Rusia. Era o întoarcere a regimului totalitar, daca forțele speciale l-au ucis pe liderul Opoziției.

Majoritatea celor care i-au spus ”da” lui Progojin nici nu au înțeles, în realitate, ce îi așteaptă în război. Și când au părăsit coloniile, au fost băgați în vehiculele mari ale sistemului penitenciar, au fost duși la aeroport, acolo erau avioanele mari ale Armatei ruse care i-au dus la Rostov. Acolo și-au schimbat hainele. Au aruncat hainele din închisoare la gunoi și s-au îmbrăcat cu uniforma de armată. Apoi au fost transportați la centrele de antrenament unde au primit arme, au căpătat experiență de luptă... [...] Când petreci mult timp în pușcărie și apoi ești liber, e ca și cum ai primi o sticlă de șampanie. Dar când au intrat în război, în prima linie, atunci au înțeles totul. Unii oameni m-au sunat și mi-au zis: ”Vladimir, te rog ajută-mă să mă întorc în pușcărie. Nu vreau să stau aici!”. Pentru că atunci când au intrat în prima linie, e linia și după câțiva pași e moartea, moartea care îi ia pe ei și îi ia pe ucraineni. Au înțeles că nu e ca în filme. Pentru că grupul Wagner îi împngea în față și, dacă încercau să iasă din prima linie, dacă încercau să se întoarcă, grupul Wagner îi ucidea.”

Mărturia șocantă a lui Igor Salikov

În octombrie 2022, Igor Salikov a contactat pentru prima dată surse digitale, inclusiv platforma Gulagu.net, pentru a dezvălui crimele de război și atrocitățile comise de forțele rusești în Ucraina. Salikov, care a servit ca ofițer în armată timp de peste 30 de ani, a fost șeful diviziei speciale care a pătruns în Ucraina din Belarus în februarie 2022, lângă centrala nucleară de la Cernobâl.

Vladimir Osechkin, fondator al platformei bine cunoscute în Rusia Gulagu.net: ”A fost  cea mai lungă evacuare din toată experiența noastră. El m-a contactat în octombrie 2022, prima dată. Și și-a descris istoricul, a spus că a participat în războiul împotriva Ucrainei, a fost unul dintre șefii diviziei speciale care, în februarie 2022, a intrat în Ucraina de pe teritoriul Belarus-ului, lângă centrala nucleară Cernobâl. A descris ce s-a întâmplat, a spus că a părăsit războiul în iunie 2022 fiindcă a spus că în primele luni a înțeles că era vorba despre o confruntare în care se comiteau multe crime de război. El a lucrat ca ofițer în armată, este profesia lui de mai mult de 30 de ani. A spus că prima dată în viața lui s-a simțit ca un membru al regimului fascist pentru că atunci când a văzut ce a făcut Armata Federației Ruse în Ucraina, a înțeles că nu e ca un film rusesc de propagandă, că nu ucrainenii sunt naziștii în această situație, ci soldații ruși care au intrat în Ucraina, care au distrus multe orașe, viețile a sute și mii de ucraineni. Și când a părăsit armata, a simțit că nu are forța să continue așa. S-a gândit să iasă din această situație și, timp de câteva luni, s-a gândit ce poate face și în octombrie 2022 a inițiat primul contact cu noi.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE