Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Institutul pentru Studiul Războiului: "Granițele României, Poloniei, Ungariei și Slovaciei, sub amenințarea unui atac terestru rusesc"

Din cauza lipsei de muniție, ucrainenii fac față cu greu atacurilor Rusiei. Între timp, specialiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) avertizează SUA și nu numai că există câteva scenarii de luat în calcul. Iar unul dintre ele prevede căderea Ucrainei, având în vedere avansul pe care îl tot obține armata lui Putin.

Astfel, pentru prima dată de la căderea URSS, există amenințarea unui atac terestru rusesc la granițele NATO din România, Polonia, Ungaria și Slovacia.

ISW a făcut două scenarii, ilustrate cu hărți: unul în care Rusia câștigă și altul în care Ucraina câștigă.

Ucraina poate pierde războiul cu Rusia dacă nu primește ajutor de la SUA

În ultima vreme, rușii acumulează forțe militare la Ceasiv Iar, în zona Donbas, ceea ce ar sugera pregătirea unei ofensive despre care ISW susține că ar putea fi una decisivă. Analiștii acestui grup cu sediul în Washington avertizează SUA că "Rusia iese din războiul pozițional și începe să reia manevre active pe câmpul de luptă, profitând de întârzierile în furnizarea asistenței militare americane pentru Ucraina. Armata Ucraineană nu mai poate menține liniile actuale ale frontului acum, fără reluarea rapidă a asistenței SUA, în special în muniții de artilerie și apărarea aeriană, pe care doar SUA le pot oferi rapid și la scară mare".

Astfel, analiștii cred că unitățile ucrainene aflate în prima linie sunt expuse unor atacuri aeriene ale Rusiei, iar avioanele rusești lansează deja bombe asupra pozițiilor defensive ucrainene, pentru prima dată de la începutul războiului.

Dacă la începutul războiului, ucrainenii reușeau să contracareze coloane imense de tancuri și alte blindate, de această dată lipsa muniției face ca rușii să înainteze fără a suferi pierderi prea mari. Astfel, aceștia avansează încet, dar sigur.

În această situație, ISW trage un semnal de alarmă și spune că SUA trebuie să livreze cât mai repede ajutorul pentru ucraineni: "Progresele rusești vor accelera în absența unei acțiuni urgente americane. Amânarea acesteia va duce la câștiguri dramatice ale Rusiei spre finalul anului 2024 și în 2025 și, în cele din urmă, la victoria Rusiei".

Opțiunile din războiul Rusia - Ucraina

Astfel, ISW spune că Statele Unite ale Americii au două opțiuni: reluarea rapidă a ajutoarelor, sau o înfrângere a Ucrainei. Iar o asemenea înfrângere va permite rușilor să ajungă la granițele NATO, de la Marea Neagră până în Polonia.

"Riscurile unui atac al rușilor împotriva NATO, în viitorul apropiat, ar crește dramatic dacă SUA ar permite Rusiei să învingă Ucraina acum, iar provocarea apărării statelor baltice, în special, ar putea deveni aproape insurmontabilă. Aceste riscuri și costuri pe termen lung depășesc cu mult prețul pe termen scurt al reluării asistenței pentru Ucraina", arată sursa citată.

În același document, ISW precizează că o victorie i-ar permite Rusiei să recruteze și să încorporeze și sute de mii de ucraineni, așa cum a făcut deja în teritoriile ocupate din Donbas. Kremlinul ar urma să se folosească și de baza industrială de apărare pe care ucrainenii o construiesc acum, ceea ce ar crește potențialul militar și economic al Rusiei.

Acesta este considerat un scenariu îngrozitor. În plus, în caz de victorie, militarii superiori ruși ar plănui o invazie asupra țărilor baltice și asupra Poloniei. Dacă vor câștiga în Ucraina, rușii se așteaptă ca ucrainenii civili să opună rezistență, însă ei lucrează deja și la acest scenariu.

“În consecință, în acest scenariu îngrozitor, NATO trebuie să se aștepte să se confrunte cu mari forțe convenționale rusești de-a lungul întregii sale granițe, de la Marea Neagră până la Arctica, punând, pentru prima dată de la căderea URSS, granițele sudice ale Poloniei, Ungariei, Slovaciei și României sub amenințarea unui atac terestru rusesc.

Această amenințare ar fixa forțele NATO în sud-estul Europei și ar atrage forțe suplimentare din SUA și statele NATO din vestul Europei către sudul și centrul Europei, privând NATO de rezerve care altfel ar fi disponibile pentru a întări rapid statele baltice în cazul unei invazii ruse. Aceste trupe NATO, fără experiență reală de luptă în războiul mecanizat modern, ar fi dezavantajate în fața unei armate ruse întărite și încurajate de victoria din Ucraina”, se arată în studiul ISW.

Astfel, soluția optimă rămâne ca SUA să furnizeze Ucrainei ajutorul adecvat. În aceste condiții, totul ar fi mai costisitor și mai riscant pentru Rusia în fața unei Ucraine independente, cu o armată puternică și un guvern pro-occidental.

"O Ucraină independentă și puternică va ajuta NATO să descurajeze un astfel de atac rusesc și să învingă. Pe de altă parte, o Rusie victorioasă, care își atinge scopul de a distruge în întregime Ucraina, va fi o amenințare militară convențională majoră pentru NATO într-o perioadă relativ scurtă de timp", susține Institutul pentru Studiul Războiului.

În acest moment, ajutorul pentru Ucraina este în continuare blocat în Congresul SUA, din cauza opoziției republicanilor. În plus, liderul republicanilor din Congres a spus că va separa pachetul de ajutor pentru Ucraina de cel pentru Israel și a crescut îngrijorarea că muniția de care au nevoie ucrainenii nu va mai ajunge la Kiev.

Astfel, dacă Ucraina va câștiga, armata sa va deveni cea mai puternică din Europa și a doua după cea a Rusiei. Va fi și peste a oricărui stat european din NATO. În acest scenariu, Ucraina își va desfășura forțele de-a lungul granițelor cu Rusia și Belarus și va descuraja o viitoare agresiune rusă. Iar această ipoteză s-ar manifesta chiar dacă Ucraina nu va intra în NATO.

De la începutul acestui an, forțele ruse au cucerit peste 360 ​​de kilometri pătrați.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE