Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

INS: Urmează două luni de scumpiri. Ce spun specialiștii despre creșterile de prețuri în industrie și comerț

Urmează majorări de prețuri în aproape toată economia, până în luna mai, estimează managerii chestionați de Institutul Național de Statistică. Costuri mai mari sunt prognozate în industrie, comerț și construcții. Potrivit Eurostat, România are, în acest moment, cea mai mare rată a inflației din Uniunea Europeană.

Pentru a încerca să reducă inflația, Parlamentul a prelungit, până la finalul anului, plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază.Ministrul Agriculturii și-ar dori să extindă măsura la toate produsele românești din magazine.

Florin Barbu, ministrul agriculturii - Vrem ca toate produsele procesate în România să aibă un adaos comercial corect. Nu mai vrem ca pe rafturile retailerilor din România adaosul produselor românești să mai depășească 20%. Produsele românești să aibă adaos comercial limitat până în 20%, iar pentru produsele din import, retailerii să pună ce adaos comercial vor dânșii.

Reprezentanții mediului de afaceri explică de ce ar trebui să ne așteptăm la scumpiri în această primăvară.

Feliciu Paraschiv, Vicepreședinte ANCMMR - Companiile au și ele niște costuri, trebuie să consume ceva, niște costuri care... în momentul în care mărim aceste costuri foarte mult, produsul finit va fi mai scump. Pe lanțul unui produs care pleacă, să zic, de la bobul de grâu, de la pământ, până la pâinea de raft, avem un lanț întreg. Avem proprietarul de teren, avem un producător, poate un arendaș care a închiriat terenul de la el. Avem un procesator, cel care fabrică pâinea. E posibil să avem un distribuitor pe anumite zone de produs și, într-un final, avem retailer.

În luna februarie, România a avut cea mai mare inflație din Uniunea Europeană. Indicele a fost 7,1% în țara noastră, în timp ce media UE a fost 2,8%. Cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat la conserve de fructe, bere și pește.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE