Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

GALERIE FOTO Locuri mai puțin cunoscute din patrimoniul UNESCO unde poți merge pentru experiențe de neuitat

Pentru a marca Ziua Patrimoniului Mondial, UNESCO a dezvăluit câteva locuri minunate, unele dintre ele mai puțin cunoscute, care pot fi vizitate în Europa anul acesta.

Dacă sunteți pasionat de călătorii, cu siguranță aveți pe lista de "vizite obligatorii" simboluri celebre la nivel global, precum Taj Mahal, Marea Barieră de Corali sau Marele Zid Chinezesc.

Cu ocazia Zilei Patrimoniului Mondial, UNESCO a publicat o listă de destinații mai puțin cunoscute și frecventate de turiști pe care să le adăugați pe listă.

UNESCO - cunoscută sub numele de Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură - oferă protecție locurilor și monumentelor recunoscute ca având o semnificație culturală și/sau naturală unică, cu o valoare universală excepțională.

În timp ce faceți planurile pentru următoarea aventură europeană, explorați și locurile mai puțin cunoscute. Iată care sunt locurile alternative preferate de UNESCO atunci când vine vorba de patrimoniul mondial, în 2024, potrivit euronews.com.

Dolomiții italieni - o destinație perfectă pe tot parcursul anului

Situat în inima Alpilor din nordul Italiei, Dolomiții sunt un lanț muntos impresionant, format din 18 vârfuri, care se ridică la peste 3.000 de metri.

VEZI GALERIA
3 imagini

Cu sute de milioane de ani în urmă, acestea erau complet subacvatice, dar astăzi, lanțul prezintă unele dintre cele mai pitorești priveliști montane din Europa și din întreaga lume.

Împărțită în mod natural în nouă zone diferite, fiecare dintre ele oferă un peisaj unic, de la pereți stâncoși impresionanți, până la forme de relief glaciar.

Iarna, schiul și sporturile de zăpadă sunt deosebit de populare, cu kilometri întregi de trasee, iar vara, puteți face drumeții, juca golf, merge cu bicicleta și escalada stânci.

Pentru cei mai puțin dornici să facă efort pe munte, există o mulțime de experiențe precum scăldatul într-un ambient idilic oferit de pădure, inclusiv în pitorescul Parc Natural Paneveggio Pale di San Martino.

Luxemburg, una dintre cele mai puțin explorate țări din Europa

Dacă le cereți oamenilor să numească cinci țări europene, este destul de puțin probabil ca Luxemburg să apară în clasament.

VEZI GALERIA
3 imagini

Situată între Germania, Franța și Belgia, Luxemburg are multe de oferit. Centrul vechi al Luxemburgului este chiar inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO din 1994.

Datând din secolul al X-lea, zonele vechi ale orașului sunt pline de adevărate comori, cum ar fi Corniche, un punct cu o vedere splendid, adesea catalogat ca fiind "cel mai frumos balcon din Europa".

Cartierul romantic Grund merită, de asemenea, toată atenția, în timp ce magnificul Palat Mare Ducal nu trebuie ratat.

Experiența vieneză într-o cafenea

Viena se află pe lista UNESCO încă din 2001 și este ea însăși o destinație foarte populară. Cu toate acestea, relativ puțini vizitatori știu că Viena se mândrește cu o serie de titluri pe lista patrimoniului cultural imaterial al organizației, inclusiv când vine vorba de cultura cafenelelor.

VEZI GALERIA
3 imagini

Considerate de localnici ca parte integrantă a ceea ce înseamnă să fii vienez, cafenelele din Viena au servit ca locuri de întâlnire legendare de-a lungul istoriei pentru artiști, intelectuali și revoluționari, de la Beethoven, la Freud.

Contribuind la bogata moștenire culturală a orașului, o cafenea vieneză este foarte frumos decorată cu scaune elegante din lemn curbat, mese din marmură lustruită și, bineînțeles, o multitudine de opțiuni de cafea.

Orașul găzduiește aproximativ 130 de cafenele tradiționale. În 2024, turiștii sunt îndemnați să descopere Viena dincolo de centrul binecunoscut și să exploreze străduțele mai puțin populare.

Hamptons-ul nemțesc la Marea Wadden

Marea Wadden din Germania este cel mai mare sistem neîntrerupt de nisip intertidal și bălți din lume.

VEZI GALERIA
2 imagini

Deși a reușit să rămână foarte puțin cunoscută pentru mulți turiști, zona de coastă situată în partea de sud-est a Mării Nordului găzduiește o multitudine de canale de maree, bancuri de nisip, pajiști de iarbă de mare, bancuri de midii, bălți și mlaștini sărate, precum și plaje și dune.

Faceți o vizită și s-ar putea să observați specii neobișnuite de plante și animale, inclusiv mamifere marine rar întâlnite, cum ar fi foca de port, foca cenușie și marsuinul de port.

În inima acestui sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, veți găsi insula Sylt. Denumită frecvent "Hamptons din Germania", este reședința unora dintre cele mai uimitoare specii de floră și faună din Europa. Insula este renumită de mult timp pentru climatul său curativ și aerul marin revigorant.

Aici, puteți găsi 40 de kilometri de plajă cu nisip fin și trei dune de nisip schimbătoare - singurele rămase în toată Germania.

Sylt a fost inclusă de Lonely Planet pe lista celor mai bune plaje de vizitat în 2024, iar insula unică a apărut recent în emisiunea TV The Reluctant Traveller, cu Eugene Levy.

Descoperiți vinul elvețian la terasele viticole din districtul Lavaux

Lausanne, un oraș medieval elvețian, și-a câștigat reputația de a fi una dintre cele doar 12 mari capitale mondiale ale vinului. În 2007, UNESCO a acordat această distincție teraselor viticole Lavaux, care datează din secolul al XI-lea, când mănăstirile benedictine și cisterciene controlau zona.

VEZI GALERIA
2 imagini

Oferind priveliști uluitoare asupra Alpilor și a Lacului Geneva, podgoriile terasate, care se întind pe aproximativ 800 de hectare, oferă condițiile perfecte pentru cultivarea strugurilor.

Cu toate acestea, în ciuda faptului că produce unele dintre cele mai bune vinuri de pe Pământ, Elveția exportă doar aproximativ 1 % în afara țării.

Dacă vinul nu se numără printre pasiunile dumneavoastră, atunci puteți vizita Muzeul Olimpic din Lausanne. Orașul este cunoscut ca fiind Capitala Olimpică Mondială și a fost sediul Comitetului Olimpic Internațional timp de peste 100 de ani.

Explorați subteranele de la peșterile Škocjan din Slovenia

Deși peșterile Škocjan din vestul Sloveniei se află pe lista UNESCO din 1986, cu siguranță nu sunt ”o victimă” a turismului excesiv.

VEZI GALERIA
2 imagini

Cel mai mare canion subteran din întreaga Europă, acestea au o adâncime impresionantă de peste 200 de metri și sunt formate din mai mult de șase kilometri de pasaje subterane.

Situat în regiunea Kras, situl este unul dintre cele mai faimoase la nivel mondial pentru studiul fenomenelor carstice - sau, în termeni simpli, dizolvarea rocilor de către apă.

Dacă sunteți o persoană pasionată de activități în aer liber, aceasta este o excursie perfectă - și una de care mulți oameni pur și simplu nu au auzit.

Faceți o drumeție pe trasee care șerpuiesc prin peșterile care oferă nu mai puțin de 26 de cascade subterane, precum și stalactite și stalagmite colosale care ating înălțimi de 15 metri.

Formațiunile carstice sculptate de râul subteran sunt înconjurate de un parc regional bine întreținut, care conservă acest fenomen natural, oferind, de asemenea, trasee de ciclism pentru o explorare fără sfârșit.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE