Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Evacuări în masă și alertă de tsunami după erupția vulcanului Ruang, din Indonezia. Lava, aruncată la înălțimi de 1,8 kilometri

Erupția vulcanului de pe insula Ruang, din Indonezia, continuă de câteva zile, iar oamenii din apropiere au început să fie evacuați. A fost emisă și o alertă de tsunami, în caz că în ocean se va scufunda un versant.

Într-o primă fază, autoritățile au evacuat 11.000 de locuitori, în total, inclusiv din insulele învecinate. În provincia Sulawesi, peste 800 de persoane au fost evacuate, conform Centrului de Vulcanologie din Indonezia (PVMBG), care precizează că lava și piroclastitele sunt aruncate până la înălțimi de 1.800 de metri. Iar fumul și cenușa au rămas în aer la peste 500 de metri deasupra conului vulcanic.

Erupția vulcanului Ruang

"Trebuie ca insula să fie evacuată, pentru că anticipăm că vor avea loc mai multe erupții. Nu este permisă nicio activitate pe o rază de patru kilometri distanță de crater", se precizează în comunicatul PVMBG.

Vulcanul de pe insula Ruang a avut cinci erupții mari doar miercuri. Pe lângă erupții, au loc și cutremure pe aceste insule. Valul de cenușă persistă mult timp deasupra craterului și se propagă și în zonele din împrejurimi. Deși cenușa vulcanică duce la formarea unui sol foarte fertil, ea este foarte deranjantă pentru oameni și alte viețuitoare.

VEZI GALERIA
7 imagini

Din cauza pietrelor aruncate în atmosferă, unele locuințe au fost avariate, iar un spital a fost închis, la fel ca și aeroportul din Manado.

Vulcanul Ruang a avut o erupție imensă în 1871, când 400 de oameni și-au pierdut viața.

Indonezia este situată în zona numită "Inelul de Foc al Pacificului", recunoscut pentru activitatea vulcanologică și seismologică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE