Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Curiosul caz al navei ”Sierra Madre”. De ce următorul război din Asia ar putea pleca de la o epavă veche de aproape 100 de ani

Pe cea mai disputată cale navigabilă din lume, eventualitatea următorului război din Asia depinde tot mai mult de o navă veche, eșuată pe un recif.

Pentru a-și întări pretențiile în Marea Chinei de Sud, statul Filipine a eșuat în mod deliberat, în 1999, o navă de debarcare din timpul celui de-al Doilea Război Mondial pe un banc de nisip, transformând în felul acesta nava pe post de avanpost al marinei filipineze. Nava, ”BRP Sierra Madre”, a devenit acum motivul escaladării tensiunilor dintre Filipine și China. Ținând cont de legăturile strânse dintre Filipine și SUA, un potențial conflict militar filipinezo – chinez ar putea atrage Washingtonul într-o confruntare în Pacific.

China revendică cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud

China revendică cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud și, în ultimele luni, și-a intensificat eforturile de a împiedica Filipine să furnizeze provizii personalului de la bordul navei ”Sierra Madre”. Potrivit jurnaliștilor de la The Washington Post, în ultima vreme au existat confruntări periodice între navele gărzii de coastă al Chinei și navele de aprovizionare filipineze. Navele chineze au folosit des tunuri de apă de la mică distanță, uneori dezactivând navele filipineze și rănind marinarii.

Orice escaladare a tensiunilor ar putea duce la un conflict deschis, avertizează oficialii occidentali și filipinezi.

Oficialii administrației Biden au subliniat faptul că un atac armat asupra unei nave militare filipineze, precum „Sierra Madre”, ar declanșa un răspuns militar american în conformitate cu un tratat de apărare reciprocă încheiat între Washington și Manila în 1951. Președintele filipinez Ferdinand Marcos Jr. a declarat, după întâlnirea cu președintele Biden la Washington la începutul acestei luni, că uciderea unor membri ai serviciilor militare filipineze de către o putere străină ar fi, de asemenea, un motiv pentru a invoca tratatul.

China și-a petrecut ultimele trei decenii extinzându-și prezența în Marea Chinei de Sud, o cale navigabilă strategică prin care trece o treime din transportul maritim mondial, potrivit Organizației Națiunilor Unite. Este posibil ca Beijingul să nu aibă intenția de a declanșa un război aici, spun analiștii, dar confruntările repetate pe mare au crescut potențialul unui conflict de schis.

Între timp, nava ”Sierra Madre”, care nu mai este capabilă să navigheze, se descompune treptat după zeci de ani de expunere la intemperii. Chinezii spun că înlocuirea navei cu o structură mai permanentă este inacceptabilă. Totuși, oficialii filipinezi au repetat în numeroase rânduri că nu vor renunța la controlul recifului pe care este eșuată nava.

Disputa asupra acestui recif - unul dintre zecile din zonă - face parte dintr-o competiție din ce în ce mai periculoasă între țările care se învecinează cu Marea Chinei de Sud pentru suveranitatea asupra acestor ape strategice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE